България

Политика

|

Общество

|

Крум Зарков смята, че има реални шансове да оглави БСП

Крум Зарков смята, че има реални шансове да оглави БСП

Смятам, че имам реални шансове да стана председател на БСП. Това каза в ефира на Нова телевизия депутатът Крум Зарков, който вече обяви, че ще се включи в битката за лидерския пост в столетницата. Той посочи, че ако получи доверието на съпартийците си и оглави БСП, ще приключи с изключванията и ще възстанови диалога.

„Не се кандидатирам срещу Корнелия Нинова. Изпитвам отговорност към политическата си сила. През 2016 г. Нинова внесе нова енергия в партията и това моментално даде резултат. След първия пряк избор на председател партията изглеждаше като решила вътрешния си проблем и трябваше да тръгне напред. Основната грешка е, че не тръгнахме към властта, а отново се загледахме във вътрешнопартийните неща”, обясни той.

Надежда да бъде избран му давало и проведено съвещание на младежите в БСП, където била заявена волята за промяна. „Нинова може да е в силата си, но БСП не е. Това се осъзнава от всеки член и симпатизант. От постигането на катастрофалните резултати и спиралата, която ни води надолу. Мисля, че всички разбират тежката ситуация, в която се намира партията. Това, че сме във властта е добре, но само по себе си това няма да реши въпросите на БСП”, добави политикът. 

На въпрос дали би оттеглил Нинова като министър, след като получи лидерския пост в БСП, Зарков посочи: „Аз съм подкрепил с гласуването си в Национален съвет нейното отиване в правителството, както и участието на БСП във властта. Сигурен съм, че тя ще покаже като много опитен политик и с много опит във властта, че може да се справи”, обяви политикът.

По темата с отстранения от партията Кирил Добрев, Зарков обясни, че той ще продължи да бъде част от нея по силата на своето име. „Това, за което беше изключен, е същото, за което беше един от най-приближените на Нинова. Тоест, не бива да се действа по този начин”, каза той.

Според него един от проблемите в столетницата, особено през последната година и половина, е фактът, че дебатът за това какъв фактор е БСП и каква е нейната роля в политическия живот в страната е заместен от взаимни обвинения и нападки. 

„Изчистването на тези въпроси няма да се случи, когато изчистваш хора или журналисти, които ги поставят. Ще стане, когато създадеш атмосфера в органите на партията да се говори и хората ходят в своята партийна организация не с топка в корема и със страх, а с желание да чуят и да кажат какво мислят, че трябва да прави основната лява партия в страната”, допълни Зарков.

Коментар от Зарков дойде и по случая с отстранените журналисти от в-к „Дума”. „Това, което се случи, не трябва да се замита просто така. Става въпрос за отстраняването на критично мислещи хора. И те са били критично мислещи не към Корнелия Нинова, а към всички председатели преди нея и ще бъдат критични и към следващите”, уточни той.

Депутатът определи „войната” между президента Румен Радев и БСП като „тежка грешка”, която лично той не може да си обясни. По думите му обаче тя вече е приключила.

Според Зарков декларацията на управляващата коалиция срещу Иван Гешев е важен политически акт и доказателство, че записаното в коалиционното споразумение ще се случва. „Главният прокурор ще бъде сменен. Това са неизбежни неща. Идва им моментът”, смята той.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ