Женско царство в новото испанско правителство

Женско царство в новото испанско правителство

Женско царство в новото испанско правителство

Новият премиер Педро Санчес представи новото проевропейско правителство на Испания, в което за пръв път в историята жените са повече от мъжете – 11 на 6. Рекордът не е само за Испания, а вероятно и за целия останал свят.

46-годишният социалист Санчес поема властта от консервативния ветеран Мариано Рахой, който получи вот на недоверие.

Кармен Калво става вицепремиер и министър на председателството и на равенството между половете. Те ще е втора по ранг сред премиера според протокола на съвета на министрите.

Жени ще управляват икономиката и финансите на Испания, но и отбраната правосъдието. В женски ръце ще бъдат министерството на екологичния преход – околна среда и енергетиката, министерството на труда, както и стратегическото министерство на местното самоуправление, което ще води основния диалог със сепаратистите в Каталуня. Начело на това министерство застава каталунската социалистка Меритксел Батет.

Очевидно съставът на кабинета е демонстрация на феминизъм, която отговоря на безпрецедентните 8-мартенски протести на жените в Испания, отбелязва професорката по конституционно право Ана Мария Овейеро.

Феминизмът и екологията вероятно ще са двете отличителни черти на правителството, което ще зависи от подкрепата на радикално лявата Подемос в парламента и на баските и каталунските националисти. Социалистите имат само 84 гласа в 350-местния парламент.

Повечето министри са от социалистическата партия, но и експерти в областите си. Министърката на икономиката Надя Калвиньо досега беше генерален директор по бюджета в Европейската комисия. Още преди официалното й представяне тя беше поздравена в Twitter от директорката на основната банка в страната – мощната Банко Сантандер.

Калвиньо ще работи с друга утвърдена финансистка – Мария Хесус Монтеро, министър на финансите, която досега изпълняваше същите функции в регионалното правителство на Андалусия.

Министърката на правосъдието Долорес Делгадо е прокурор, експерт по тероризма.

Науката, иновациите и университетите ще бъдат управлявани от мъж, при това астронавт, Педро Дуке.

Външните работи преминават ръцете на ентусиазиран еврофил – бившия президент на Европейския парламент Жозеп Борел, който вече беше министър в кабинета на Фелипе Госалес (1982-1996) и се противопоставяше на сепаратистките процеси в родната си провинция Каталуня.

Сепаратистите от Каталуня вече разчитат, че Санчес ще вдигне ветото на Рахой върху регионалното законодателство в социалната сфера.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ