Съдят Paramount заради „Топ Гън: Маверик“

Съдят Paramount заради „Топ Гън: Маверик“

Съдят Paramount заради „Топ Гън: Маверик“

Семейството на автора, чиято статия вдъхновява филма „Топ Гън“ от 1986 година, заведе дело срещу Paramount Pictures за нарушаване на авторски права върху тазгодишното продължение на блокбъстъра „Топ Гън: Маверик“ (Top Gun: Maverick), предаде Ройтерс.

Според жалбата, подадена във федералния съд в Лос Анджелис, подразделението Paramount Global не е успяло да придобие отново правата върху статията „Top Guns“ на Ехуд Йонай от 1983 г. от семейството му, преди да пусне новата лента.

Шош Йонай и Ювал Йонай, които живеят в Израел и са съответно вдовица и син на Ехуд търсят по съдебен път обезщетение в неясен размер, включително и печалби от „Топ Гън: Маверик“. Те също така се борят за забрана за разпространяването на филма и неговите бъдещи продъления.

„Тези твърдения се неоснователни и ние ще се защитаваме активно“, казват от Paramount.

 Според иска, Paramount са получили получили ексклузивни права за филмиране на публикуваната през 1983 г. статия „Top Guns" преди да заснемат оригинала от 1986 г., като дори са признали авторството на Йонай.

Семейството му обаче казва, че от компанията са пренебрегнали факта, че авторското право се е върнало при тях през януари 2020 г., отнасяйки се с пренебрежение към федералния закон за авторските права.

Семейството е изпратило на Paramount писмо за прекратяване и отказ на 11 май, на което от компанията с отговорили, че новият филм не произлиза от статията от 1983 г.

Според Paramount, продължението на блокбъстара е било „достатъчно завършено“ към момента на връщане на авторското право през 2020 г.

Семейство Йонай посочват, че продължението е било завършено през май 2021 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ