Само 30% от свинското месо, което купуваме, е произведено в България
Статистикат апоказва, че само 30% от свинското месо, което купуваме, е произведено в България.
Според производителите свиневъдството е застрашено от масови фалити, тъй като държавата пренебрегва сектора и изкупната цена на свинското месо е по-ниска от цената на килограм краставици.
България е сред малкото европейски страни, които не подпомагат достатъчно свиневъдството и това е видно от намалелия в пъти брой на свинете, които се отглеждат у нас, допълва БНР. "Не повече от половин милион. 90-те години са били четири милиона, така че е очевидно какво се случва", казва председателят на браншовата организация Димитър Михайлов.
Той допълва, че във време, в което правителството говори за продоволствена сигурност у нас се произвежда под една трета от нужното свинско месо:
"То е около 30 процента, със 70 процента внос".
Докато браншът води преговори с държавата за подпомагане, производствените разходи изпреварват в пъти продажната цена на свинското. "И към момента едно прасе, което се продава от български производител е на загуба със 100 лева или по лев на килограм. Гледайки изкупната цена, можем да кажем, че тя е наполовина на цената на краставиците и доматите", посочва още Михайлов.
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.