Само 30% от свинското месо, което купуваме, е произведено в България

Само 30% от свинското месо, което купуваме, е произведено в България

Статистикат апоказва, че само 30% от свинското месо, което купуваме, е произведено в България.

Според производителите свиневъдството е застрашено от масови фалити, тъй като държавата пренебрегва сектора и изкупната цена на свинското месо е по-ниска от цената на килограм краставици.

България е сред малкото европейски страни, които не подпомагат достатъчно свиневъдството и това е видно от намалелия в пъти брой на свинете, които се отглеждат у нас, допълва БНР. "Не повече от половин милион. 90-те години са били четири милиона, така че е очевидно какво се случва", казва председателят на браншовата организация Димитър Михайлов. 

Той допълва, че във време, в което правителството говори за продоволствена сигурност у нас се произвежда под една трета от нужното свинско месо:

"То е около 30 процента, със 70 процента внос".

Докато браншът води преговори с държавата за подпомагане, производствените разходи изпреварват в пъти продажната цена на свинското. "И към момента едно прасе, което се продава от български производител е на загуба със 100 лева или по лев на килограм. Гледайки изкупната цена, можем да кажем, че тя е наполовина на цената на краставиците и доматите", посочва още Михайлов.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Как експеримент с оптични влакна може да спаси застрашените косатки?
Учени откриха иновативна формула, която лекува анемията без да води до стомашен дискомфорт
На днешната дата, 22 октомври. Рождениците днес
Застаряването на населението се задълбочава: 24% от хората у нас са над 65 години
Как да се сдобиете с всичко, което поискате
Инвестиция отвъд числата - или когато качеството е по-важно от количеството
Лидерство и изкуството да задаваш въпроси
Христо Иванов пред президента: Носителят на третия мандат ще трябва да бъде посредник