Само 30% от свинското месо, което купуваме, е произведено в България

Само 30% от свинското месо, което купуваме, е произведено в България

Статистикат апоказва, че само 30% от свинското месо, което купуваме, е произведено в България.

Според производителите свиневъдството е застрашено от масови фалити, тъй като държавата пренебрегва сектора и изкупната цена на свинското месо е по-ниска от цената на килограм краставици.

България е сред малкото европейски страни, които не подпомагат достатъчно свиневъдството и това е видно от намалелия в пъти брой на свинете, които се отглеждат у нас, допълва БНР. "Не повече от половин милион. 90-те години са били четири милиона, така че е очевидно какво се случва", казва председателят на браншовата организация Димитър Михайлов. 

Той допълва, че във време, в което правителството говори за продоволствена сигурност у нас се произвежда под една трета от нужното свинско месо:

"То е около 30 процента, със 70 процента внос".

Докато браншът води преговори с държавата за подпомагане, производствените разходи изпреварват в пъти продажната цена на свинското. "И към момента едно прасе, което се продава от български производител е на загуба със 100 лева или по лев на килограм. Гледайки изкупната цена, можем да кажем, че тя е наполовина на цената на краставиците и доматите", посочва още Михайлов.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 29 септември до 5 октомври
Караджов за искания подкуп от шофьори на Роби Уилямс: Случаят е срам и позор
Мерц: Европа не е във война, но вече не е в мир с Русия
Перник и останалите населени места, захранвани от язовир "Студена", са без вода
Джей Ди Ванс: Вървим към спиране на работата на федералното правителство
Тръмп и Нетаняху се договориха за план за прекратяване на войната в Газа, подкрепата на „Хамас“ е под въпрос
Уволнени са служителите от автомобилна администрация, взели подкуп от екипа на Роби Уилямс
Рапърът Снуп Дог ще бъде кореспондент на NBC на Олимпийските игри в Италия