Американците ще похарчат 17,3 млрд. долара, докато гледат Супербоул

Американците ще похарчат 17,3 млрд. долара, докато гледат Супербоул

Американците ще похарчат 17,3 млрд. долара, докато гледат Супербоул

Рекордните 17,3 млрд. долара ще похарчат американците, докато гледат мачовете по американски футбол по време на Супербоул, сочат данни от проучване на  Националната федерация на търговците на дребно (NRF) и Prosper Insights & Analytics.

Предишният рекорд беше поставен през 2020 г. и възлизаше на 17,2 млрд. долара, след което сумата намаля заради пандемията от коронавирус и рязкото покачване на инфлацията. Разходите ще бъдат средно 86,04 долара на човек в сравнение с 85,36 долара година по-рано, предадоха световни медии.

Основните разходи ще бъдат за храна и напитки - 80% от анкетираните планират да ги купят специално за играта. Други 13 % от анкетираните възнамеряват да си купят дрехи и други атрибути със символи на отбора, а 9 % ще си купят нов телевизор специално за мача. Около 8% от феновете ще похарчат за бижута, а 6% - за нови мебели, показват данните от проучването .

Повечето респонденти възнамеряват да гледат мача у дома или на гости. Общо 112,2 млн. американци ще присъстват на партита за Супербоул, а други 16,2 млн. респонденти ще гледат финалния мач в бар или ресторант.

Според данните от проучването  рекорден брой американци планират да гледат финала на първенството на САЩ по американски футбол, или Супербоул, през 2024 г. Броят на зрителите на главното телевизионно събитие на годината ще бъде 200,5 милиона, смятат експертите. Миналогодишната телевизионна аудитория се оценява на 192,9 млн. зрители.

Мачът ще е на 11 февруари на стадион "Алегзант" в предградията на Лас Вегас, Невада. В него ще участват победителите от две конференции на Националната футболна лига (НФЛ) - Сан Франциско Фортийнърс и Канзас Сити Чийфс. Отборът от Канзас Сити е настоящият носител на трофея, а техните съперници за последно станаха шампиони през 1994 г. Тези отбори вече се срещнаха на финала през 2020 г., като тогава Чийфс спечелиха.

Значителното увеличение на телевизионната гледаемост тази година може да се дължи на факта, че за Чифс играе Травис Келси, гаджето на популярната певица Тейлър Суифт, която има милиони фенове. Суифт, избрана за човек на годината от списание Time, вероятно ще присъства на мача, ако успее да отлети до Вегас след концерта си в Токио предишния ден, прогнозират експертите.

Вниманието ще бъде насочено и към традиционното музикално шоу на полувремето, което 19% от анкетираните посочват като най-важното събитие на вечерта. Тази година хедлайнер ще бъде американският певец Ъшър. Оосемкратният носител на наградата "Грами", стана известен с албума си Confessions, който тази година празнува своята 20-годишнина. Албумът е един от най-продаваните в историята на музиката, съобщи сп. Variety..

Супербоул тази година ще бъде излъчен от телевизия CBS. Преди това правата за предаването се разпределяха при тригодишна ротация между CBS, Fox и NBC, сега то ще стане четиригодишно, след като бъде добавено към списъка на ABC. Мачът ще може да се гледа за първи път и в стрийминг услугата на Paramount+, а по Nickelodeon ще има и отделно предаване за деца и тийнейджъри.

За възможността да гледат главния мач на годината от стадиона зрителите, които не са имали време да си купят билети предварително и не членуват във фенклубовете на отборите, сред които билетите се разпределят на фиксирана цена, ще дадат средно по 10 хил. долара в специализираните сайтове, според TicketIQ. Цената на най-скъпите билети надхвърля 35 000 долара, докато най-евтините билети се продават за 7671 долара.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ