Аржентина спечели Копа Америка за рекорден 16-и път

Аржентина спечели Копа Америка за рекорден 16-и път

Аржентинският национален отбор по футбол защити титлата си на Копа Америка, спечелвайки турнира за рекорден 16-и път, предаде Ройтерс.

Отборът на Лионел Меси победи Колумбия с 1-0 благодарение на гол в продължението на резервата Лаутаро Мартинес на стадион „Хард Рок“ в Маями, Флорида.

Мачът, който беше забавен с повече от час, след като хиляди фенове без билети се опитаха да влязат на стадиона.

Мартинес, водещият голмайстор на турнира, овладя топката след прецизен пас от Джовани Ло Селсо и отбеляза гол в 112-ата минути, предизвиквайки бурни празненства сред феновете на Аржентина.

Новата титла на Аржентина идва на фона на триумфите на страната на Световното първенство през 2022 г. и Копа Америка през 2021 г. и дава на осемкратния носител на Златната топка Лионел Меси идеалното изпращане във вероятно последния му международен турнир.

Победата отбеляза и последния мач на Анхел ди Мария в Аржентина, след като миналата година 36-годишният футболист каза, че ще се оттегли от международния футбол след турнира. Защитникът Николас Отаменди, който също е 36, е готов да прекрати международната си кариера.

„Истината е, че беше писано, това беше начинът. Мечтаех да стигна до финала, да го спечеля и да се оттегля по този начин“ каза Ди Мария

 С тази победа Аржентина изпревари Уругвай по брой титли от Копа Америка, като преди тазгодишното издание на турнира двете страни имаха по 15 трофея. Освен това  отборът на Меси сложи край на рекордната серия от 28 мача без загуба за Колумбия, чиято последна загуба бе именно срещу аржентинския отбор през февруари 2022 г.

„Боли след турнир, за който целият отбор се бори, боли, когато се състезаваш за победа и ние чувствахме, че заслужаваме повече. Но трябва да благодарим на хората“, каза защитникът на Колумбия Санчес.

„Искахме да дадем победата на страна, която я заслужава, Колумбия заслужава всичко и си тръгваме с празни ръце, но ще продължим.“

Като малка утеха за Колумбия, халфът и капитан Хамес Родригес беше обявен за играч на турнира, след като записа шест асистенции, за да счупи предишния рекорд на Меси от пет асистенции в едно издание на Копа Америка.

По време на подготовката за мача видеозаписи, разпространени в социалните мрежи, показаха сбиване на охраната с фенове, докато те тичаха през залите и се опитваха да пробият вратите на стадиона.

Свидетел на Ройтерс е видял няколко души да бъдат гонени от стадиона от служителите по сигурността, докато някои играчи казаха, че семействата им са попаднали в хаоса отвън и не са успели да влязат в залата, която ще бъде домакин на мачове по време на Световното първенство през 2026 г.

Турнирът беше помрачен от редица организационни проблеми.

Играчите на Уругвай бяха замесени в сблъсъци с колумбийски фенове по-рано тази седмица, докато помощник-рефер трябваше да бъде хоспитализиран, след като колабира в горещи и влажни условия, докато ръководеше мач от груповата фаза.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Обискират имоти на Румен Гайтански - Вълка
Руската Белгородска област обяви извънредно положение заради продължаващите атаки от украинските сили
Играта на сигурно - най-рискованата лидерска стратегия
Цитат на деня
Малките предприятия с над 8 млн.лв. нетни приходи от продабжи подлежат на задължителен финансов одит
Българска авиокомпания ще изпълнява четири карго полета седмично от Китай до София
На днешната дата, 14 август. Рождениците днес
Язовирите пресъхват, от екоминистерството искат спешни действия за осигуряването на питейна вода
Съдът прибра три суперлимузини от луксозния автопарк на Румен Гайтански-Вълка
Броят на корабите с втечнен газ и насипно зърно през Панамския канал спадна наполовина заради сушата
„Туристите вече не идват“: Криза в крайбрежния туризъм в няколко региона на Италия
Иман Хелиф заведе дело срещу Х, Илон Мъск, Джоан Роулинг и Тръмп
Времето: Отново жълти и оранжеви кодове за много горещо време