Български треньорки по художествена гимнастика уволнени в Швейцария по недоказани обвинения

Български треньорки по художествена гимнастика уволнени в Швейцария по недоказани обвинения

Български треньорки по художествена гимнастика уволнени в Швейцария по недоказани обвинения

Швейцарската федерация по художествена гимнастика е уволнила българката Илиана Динева, която е главен треньор на националния женски ансамбъл, става ясно от публикация на Илияна Раева във Фейсбук. Заедно с нея е уволнена и друга треньорка на националния отбор на Швейцария, Гергана Станкова. Мотивът и за двете уволнения е "нарушения на професионалната етика". Спряна е и подготовката на отбора на европейските младежки игри. 

Раева реагира от името Българската федерация по художествена гимнастика и публикува позиция в защита на Динева, която вече е изпратена ръководството на швейцарската федерация и всички отговорни към случая лица, до управителя на българската мисия в Швейцария Ради Найденов и до швейцарските медии.

"БФ по художествена гимнастика е искрено загрижена за случващото се с българския специалист Илиана Динева, която от девет години работи за швейцарската художествена гимнастика. През последните години тя заемаше поста главен треньор на ансамбъл жени на Швейцария. Всички ние добре познаваме г-жа Динева като толерантен, достоен човек и висококвалифициран специалист.", пише президентът на федерацията ни по художествена гимнастика.
Уволнението се случва заради обвинения, отправени от една, единствена гимнастичка от отбора на Динева. Те са разпространени от швейцарските медии и в тях гимнастичката твърди, че е обиждана от българската треньорка Динева, която, според нея, я наричала "дебела крава", била тормозена, защото я лишавали от вечеря и я карали да тренира контузена.  

Според публикацията на Илияна Раева въпросната гимнастичка води "персонална война и с швейцарската федерация. Вследствие на писанието публикувано от нея в медиите, пълно с недоказани обвинения, швейцарската федерация без дори да проведе разследване, уволнява г-жа Динева.", отбелязва президентът на федерацията ни по художествена гимнастика.

Динева вече е наела адвокат и ще съди швейцарската федерация. На организирана от нея пресконференция останалите, водени от нея състезателки са отхвърлили категорично твърденията на съотборничката си като абсолютно неоснователни. 

"Считаме за недопустимо публичното разпространяване на каквато и да било непроверена информация, уронваща престижа и достойнството на един човек и професионалист, което неизменно рефлектира и върху българската художествена гимнастика. Г-жа Динева вече е поела защитата на своите интереси по съдебен път и ние вярваме, че швейцарската съдебна система ще отсъди справедливо и ще реабилитира доброто й име.", посочва в заключение Илияна Раева.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ