БОК стартира мащабен проект за следсъстезателна адаптация на спортистите

БОК стартира мащабен проект за следсъстезателна адаптация на спортистите

БОК стартира мащабен проект за следсъстезателна адаптация на спортистите

Българският олимпийски комитет (БОК) стартира мащабен проект, който ще помогне за следсъстезателната адаптация на спортистите.

Проектът SMART SPORT е финансиран по програма ЕРАЗЪМ+ Спорт на Европейската комисия и негов ръководител е БОК, а партньори са Институтът за спортни науки към Университета на Виена, Университетът "Отто фон Гюрике" в Магдебург, Македонският олимпийски комитет и Европейската асоциация за университетски спорт, базирана в Словения.

Основна цел на проекта ще бъде разработването на образователни модули за елитни спортисти и треньори, с цел да се повишат техните технологични умения, да се улесни професионалния им път след приключване на активната спортна кариера.

SMART SPORT подкрепя прилагането на Насоките на Европейския съюз за дуални кариери на спортисти чрез създаване на международна мрежа от заинтересовани лица, които ще разработят и тестват чрез приложение иновативна програма за дуални кариери на активни състезатели и треньори.

В рамките на проекта ще бъде създадена и онлайн платформа, която ще представя и предоставя за ползване алгоритмите на всички най-добри практики и политики за дуални кариери на елитни спортисти. Нейна цел ще бъде и свързването на бизнеса, спортните професионалисти и атлетите, за да им се помогне да израснат заедно, използвайки смарт технологиите.

Това е първият по рода си толкова мащабен проект на БОК в подкрепа на следсъстезателната социална адаптация на елитни спортисти, посочва организацията.

Проектът е с продължителност от 2 години и е на обща стойност около 400 000 евро.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ