Джим Ратклиф купува 25% от "Манчестър Юнайтед" за 1,25 млрд. паунда

Джим Ратклиф купува 25% от Манчестър Юнайтед за 1,25 млрд. паунда

Джим Ратклиф купува 25% от "Манчестър Юнайтед" за 1,25 млрд. паунда

 Сър Джим Ратклиф се е съгласил да купи 25% от футболния клуб "Манчестър Юнайтед" за 1,25 млрд. паунда (1,3 млрд. долара) от семейство Глейзър, съобщават британските медии. Химическата компания на британския милиардер Ineos Group ще получи контрол върху футболните операции на клуба.

Освен това сър Джим ще инвестира още 300 млн. долара (236 млн. паунда) в инфраструктурата на стадион "Олд Трафорд". Коментирайки сделката, той припомни, че е роден в Манчестър и цял живот е бил фен на Манчестър Юнайтед. През 2022 г. се е опитал да купи Челси, но сделката не е успяла да се осъществи, отбелязва "Гардиън".

"Нашата обща цел е ясна: искаме да видим Манчестър Юнайтед там, където трябва да бъде, на върха на английския, европейския и световния футбол", заяви бизнесменът.

Той ще плати по 33 долара за акция на "червените дяволи", като оценява стойността на целия клуб на 5,4 млрд. долара.

По-рано беше съобщено, че собствениците на отбора, семейство Глейзър, искат да получат оценка от 6 млрд. долара. Те го купиха през 2005 г. за около 1,35 млрд. долара (790 млн. паунда). Глейзър обявиха плановете си да обявят клуба за продажба преди малко повече от година. Първоначално те искаха да продадат целия клуб, като сред кандидатите бяха различни бизнесмени от САЩ и Близкия изток.

Катарският шейх Джасим бин Хамад Ал Тани от Катар беше посочен като един от основните кандидати за клуба, но през октомври той оттегли офертата си.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ