Спорт

Елитният тенис на маса се завръща в Панагюрище

Елитният тенис на маса се завръща в Панагюрище

Елитният тенис на маса се завръща в Панагюрище

След двегодишна пауза заради пандемията, престижният международен турнир по тенис на маса WTT Feeder PANAGYURISHTE Presented by Asarel 2022 се завръща. Състезанието ще се проведе от 30 август до 4 септември в Панагюрище в  „Арена Асарел". Шестото издание на турнира е с награден фонд от $40 000 - абсолютният максимум за турнир от тази серия, организиран от Международната федерация по тенис на маса и техните нови партньори World Table Tennis. Основни спонсори от българска страна на турнира са „Асарел-Медет"АД и пенсионно-осигурителна компания „Съгласие“.

Над 200 участници от близо 40 държави ще се борят за разпределението на наградния фонд. В Панагюрище отново ще се състезават някои от най-добрите майстори на малкото топче, като датчанинът Джонатан Грот унгарецът Бенце Майорош, французунът Кан Акузу, южнокореецът Канг Донсуу и роденият в България Нягол Стоянов, който се състезава за отбора на Италия.

Селекцията при жените е още по-впечатляваща. Десет от стоте най-добри състезателки в световен мащаб ще бъдат част от турнира, сред които представителката на Швеция Линда Бергстрьом , която е 44 в световната ранглиста, Кристина Калберг, Швеция (58), Жан Жен, Сингапур (60), Янци Лиу, Австралия (72), Среежа Акула, Индия (76) и други. В състезанието ще вземат участие и националите на България при мъжете и жените, а по традиция, на най-перспективните млади български тенисисти ще бъдат връчени почетни плакети, както и парични премии, които да им помогнат за подготовката и участието в международни турнири. Наградата е на името на проф. д-р Лъчезар Цоцорков. В тази връзка турнирният директор Цветозар Христов, съобщи, че от 15 до 21 май 2023 г. „Арена Асарел” ще бъде домакин и на WTT Youth Contender – турнир за млади надежди в тениса на маса в пет възрастови категории. Това ще бъде поредното признание за града и българския тенис на маса.

Председателят на сдружение „Асарел България Оупън” Асен Попниколов определи провеждането на турнира в Панагюрище като успешна кауза за организаторите. „Най-важното за мен е това, че се преборихме градът да остане домакин на турнира, което в един момент от преговорите ни се струваше обречена кауза. Въпреки всичко, с общи усилия, успяхме да сключим 3-годишен договор с  организаторите, през който период се надяваме да ги убедим, че заслужаваме да получим шанс за провеждане на спортно събитие от най-високите им серии.”

 "Сигурна съм, че любителите на тениса на маса ще станат свидетели на вълнуващи двубои.“, заяви и Бисерка Янева, директор „Човешки ресурси” на „Асарел-Медет”АД Бисерка Янева поздрави организаторите на турнира. „Нашата компания е подкрепяла и ще продължи да подкрепя всички значими инициативи в община Панагюрище, а турнирът „Асарел България Оупън“ безспорно е сред най-значимите.“

От българските участници многократните държавни шампиони Теодор Александров, Денислав Коджабашев и Петьо Кръстев повеждат колоната при мъжете, като освен тях зрителите в „Арена Асарел” ще имат възможността да гледат двукратния медалист от Европейското първенство за юноши и девойки в Белград Йоан Величков, както и опитния Владимир Петков. При дамите, също има медалистка от Еврошампионата в сръбската столица – 15-годишната Сиделя Мутлу. Почитателите на този спорт ще стискат палци за добро представяне и на първата ни ракета Полина Трифонова на Мария Йовкова, както и на Цветелина Георгиева и Калина Христова. „Организацията на турнира позволява някои от нашите състезатели да започнат направо от основната схема. При мъжете това ще бъде държавният шампион Петьо Кръстев, а при дамите – представлявалата успешно България на Олимпииските игри в Токио Полина Трифонова. Все още изчакваме потвърждение на това дали и други наши участници ще получат уайлд кард”, каза президентът на БФТМ Стефан Китов.

Входът за първите три дни на турнира – от вторник до четвъртък, е свободен, а целодневните билети за мачовете от основната схема на WTT Feeder PANAGYURISHTE Presented by Asarel 2022 са с цена 10 лв. за възрастни и 5 лв. за деца.