Европейските футболни турнири губят над 4 млрд. евро заради пандемията

Европейските футболни турнири губят над 4 млрд. евро заради пандемията

Европейските футболни турнири губят над 4 млрд. евро заради пандемията

Мерките, предприети против разпространяването на коронавируса Covid-19 вече повлияха в огромни мащаби на спортната индустрия, като доведоха до отмяната на първенства, турнири, състезания и професионални лиги, включително и Олимпиадата в Токио. Европейският футбол, който е най-голямата футболна индустрия в света също не е пощаден като почти всички турнири на континента, с изключение на първенството в Беларус, бяха отменени. Това води до тежки икономически последствия, равняващи се на около 4,1 милиарда евро загуби, съобщи LearnBonds.

По-рано този месец УЕФА прекрати най-престижните футболни турнири в Европа - Шампионската лига и Лига Европа, като за доиграване останаха 40 мача. Същото решение бе взето и за квалификационните плейофи за Евро 2020, като финалите бяха преместени от това лято за следващата година.

Най-големите печеливши са и най-големите губещи
Последните две десетилетия бяха златните години на невероятен ръст на приходите при европейските футболни клубове, движени от скока в правата за излъчване, както за вътрешни, така и за международни състезания. Някои клубове са успели да увеличат приходите от растежа на БВП на съответните страни, оставайки имунизирани към по-широките пазарни условия. Съчетан със способността на спорта да свързва хората, футболът се превърна в масивна индустрия, устойчива на рецесия, която генерира милиарди евро печалба в цяла Европа.

Пандемията обаче промени това, като изправи най-големите европейски футболни лиги пред големи загуби. С потенциална загуба от 1,28 млрд. евро, английската Висша лига се очаква да понесе най-значителния финансов удар сред европейските първенства, разкриха данни на Statista. Повече от 60% от тази сума, или 800 млн. евро, са загуби от права за излъчване. 

Испанската Ла Лига се очаква да бъде второто най-засегнато футболно първенство на Стария континент, със загуби от около 970 млн. евро.

Германската Бундеслига, италианската Серия А и френската Лига 1 следват с потенциални загуби от съответно 790 млн. евро, 700 млн. евро и 400 млн. евро. Както и при английската Висша лига, се очаква правата за излъчване да нанесат най-големия финансов удар в тези лиги.

Загубите от трансфери достигат космически цифри
Освен, че причиняват сериозни финансови загуби на футболните лиги в Европа, мерките, предприети заради пандемията, ще порежат значително и приходите на самите футболни клубове.

През сезон 2018/2019 най-добрите 20 клуба генерираха комбинирани приходи от 9.3 млрд. евро, или с 11% повече в сравнение с предходния сезон. Трансферите на играчите са допринесли значително за тази сума.

Въпреки това, тъй като договорите на някои играчи изтичат в края на сезона и все още няма решение за продължаване на първенствата, много трансфери ще бъдат замразени или отменени.

Ако не се играят допълнителни мачове през този сезон и не се удължат договори след края на юни, английският Манчестър Сити от Висшата лига може да загуби 412 млн. евро от цената на своите играчи. ФК Барселона се класира на второ място в този списък с потенциална загуба от 366 млн. евро. Ливърпул, Реал Мадрид и Пари Сен Жермен следват съответно със загуби от 353 млн. евро, 350 млн. евро и 302 млн. евро. Статистиката показва, че в тази ситуация десетте най-засегнати европейски футболни клуба ще изгубят над 3 млрд. евро от трансферната стойност на играчите си.

 

 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ