Германия извика турския посланик заради провокативен жест на футболист на Евро 2024

Германия извика турския посланик заради провокативен жест на футболист на Евро 2024

Германското външно министерство съобщи, че е извикало турския посланик заради спорния и провокативен жест, показан от турския защитник Мерих Демирал по време на неотдавнашен мач от Европейското първенство по футбол.

Става дума за жеста, показан от Демирал, след като отбеляза гол по време на последния мач срещу Австрия. Изразяващ така нареченият „вълчи поздрав“, той е символ на турската националистическа младежка организация „Сивите вълци“. Показването му е забранено в Австрия, където глобата за подобни изяви е над 4 хиляди евро, отбелязват медиите.

УЕФА започна разследване срещу Демирал и може да глоби или временно да дисквалифицира турския футболист. Спортната организация по-рано наказа швейцарски футболисти за подобен жест на Мондиал 2018, се казва в съобщението. Демирал беше критикуван за жестове в подкрепа на военните, показани по време на футболни мачове през 2019 г., когато Турция провеждаше военна операция в Сирия. Самият Демирал, обяснявайки „вълчия поздрав“, каза, че е планирал предварително да покаже точно този жест в случай на гол и не съжалява за това, което е направил.

Вълчият поздрав не е забранен в Германия, но министърът на вътрешните работи на страната Нанси Фезер каза по-рано тази седмица: „Използването на Европейското първенство по футбол за насърчаване на расизма е неприемливо“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ