Какво предстои в "Спортно лято с БНТ 3"

Какво предстои в Спортно лято с БНТ 3

Какво предстои в "Спортно лято с БНТ 3"

Две големи спортни събития с българско участие предстоят в края на август, споделя Ивайло Ангелов, директор на дирекция ,,Спорт“ в Българската национална телевизия

- Кампанията "Спортно лято с БНТ 3" е в разгара си. Какво предстои в програмата ви от спортни събития докрая на сезона и кои са акцентите в нея?

- Лятото е в разгара си, а с него и кампанията "Спортно лято с БНТ 3". След като емоциите от световното първенство по плувни спортове се успокоиха, сега е ред на футболните, защото предстоят решаващите мачове от Световното първенство за жени в Австралия и Нова Зеландия. Преди финалния мач – на 20 август от 13:00 ч. по БНТ 3 – сме предвидили специално студио с начален час 12:30, което ще обогати спортното съдържание и ще отдаде заслуженото внимание на отборите финалисти.

В края на август вълненията отново ще се повишат, защото предстоят нови две големи спортни събития с българско участие – Световното първенство по лека атлетика от 19 до 27 август в Будапеща и Световното първенство по художествена гимнастика от 23 до 27 август във Валенсия.

Повечето от финалните сесии на "Царицата на спортовете", включително "черешката на тортата" – 100-те метра, както и всички финали в художествената гимнастика ще бъдат излъчени по БНТ 1, за да достигнат до възможно най-голям брой зрители. Българската национална телевизия ще има репортерски екип във Валенсия, който ще осигури първите отзиви от нашите гимнастички.

В началото на септември ще излъчим индивидуалните и отборни финали в прескачането на препятствия от европейското първенство по конен спорт в Милано, както и колоездачното състезание "По пътя на Римляните" в Банско и Разлог.

Футболът ще се завърне в ефира на БНТ с приятелския мач България-Ирак в Пловдив на 7 септември, а три дни по-късно ще търсим първи успех в УЕФА ЕВРО 2024 квалификационната ни група в Подгорица срещу Черна Гора.

На 9 и 10 септември предаваме пряко Световната купа по паркур. Завършваме кампанията "Спортно лято с БНТ 3" с 8-дневни преки предавания от 16 до 24 септември на световното първенство по борба в Белград, където също се надяваме на български успехи.

- За голяма част от зрителите, особено за мъжката аудитория, спортната журналистика е сбъдната мечта. Как изглеждат нещата отвътре и кои са най-големите предизвикателства в тази професия?

- Това е така, защото по-голямата част от мъжете са запалени по спорта и най-вече по футбола и спортната журналистика за тях изглeжда като мост към героите от арената. Нещата обаче трябва да бъдат разграничавани, когато говорим за спортна журналистика, от една страна, и фенското и романтично отношение към спорта, от друга.

Най-голямото предизвикателство, разбира се, е отразяването на големите спортни събития и най-вече – световните и европейски първенства по футбол и Олимпийските игри. Подготовката по отразяването на тези събития започва година преди те да стартират, но усещането да се докоснеш до тези форуми, да видиш и да разказваш на хората за най-големите герои, да бъдеш част от техните емоции – това е безценно.  

- Всеки фен на спорта има своите предпочитания към даден отбор или спортист. Как се овладяват емоциите в ефир и къде е границата между личните пристрастия и професионално поднесената информация?

- Няма нищо по-нормално от това всеки, дори и спортен журналист, да има своите пристрастия. Самата дума "страст" носи позитивни чувства и мисля, че е добре емоцията да е жива в теб, да присъства в твоя изказ.

Трябва обаче много да се внимава къде е границата, докъде може да стигне тази емоция и никога да не се изкривява картината и истината, която виждаш на терена, през призмата на личните пристрастия. Ето, например, нормално е да имаш пристрастия към нашия национален отбор по футбол, но ако той получи т.нар. "подарък от съдията", не можем да си премълчим – в името на истината. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ