Край на драмата с чистотата на водата в Сена, триатлонистите ще плуват в реката

Край на драмата с чистотата на водата в Сена, триатлонистите ще плуват в реката

Организаторите на Олимпиадата потвърдиха, че триатлонистите ще се състезават днес, след като състезанието за мъже беше отложено заради наличие на ешерихия коли в река Сена.

Домакините обявиха, че „триатлоните за жени и мъже ще продължат, както е планирано на 31 юли след „среща за качеството на водата“, проведена в 4:30  сутринта.

„Резултатите от последните анализи на водата, получени в 4:30 сутринта, бяха оценени като съответстващи на Световния триатлон, което позволява провеждането на състезанията“, казаха организаторите в изявление.

„Ние ще плуваме“, написа Световният триатлон в кратка публикация в социалната медийна платформа X рано в сряда. Публикацията включваше и емотикони, които представляват лице с триумфално изражение.

Първоначално състезанието за мъже беше планирано за вторник, но беше преместено, тъй като „нивата на качеството на водата не дават достатъчно гаранции, за да позволят провеждането на събитието“.

Ако качеството на водата не се подобри, събитията можеха да бъдат преместени за петък. Последната възможност беше да се откаже от частта за плуване и да се състезава в дуатлон от колоездене и бягане.

Президентът на Световния триатлон Марисол Касадо изрази разочарование от отлагането, но каза, че е имало събития, които е трябвало да се проведат във формат на дуатлон, и че те също се адаптират към изменението на климата.

Франция положи огромни усилия през годините за подобряване на качеството на водата на Сена, инвестирайки около 1,4 милиарда евро през последните години, за да се опита да използва реката за олимпийски събития, които включват също плуване в открити води следващата седмица.

Ежедневните тестове установиха, че е безопасно да се плува малко преди началото на Игрите - кметът на Париж Ан Идалго, френският министър на спорта Амели Удеа-Кастера и шефът на организационния комитет Тони Естанге решиха да повишат цялостното доверие по-рано този месец.

Но дъждът, който също помрачи церемонията по откриването в петък, увеличи нивата на фекални, или E. coli, бактерии - принуждавайки тренировките по плуване по триатлон да бъдат отменени в неделя и понеделник, както и състезанието при мъжете във вторник.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ