Над 50 % от французите смятат, че страната не е готова за Олимпийските игри

Над 50 % от французите смятат, че страната не е готова за Олимпийските игри

Над 50 % от французите смятат, че страната не е готова за Олимпийските игри

Мнозинството от французите смятат, че Франция не е готова да бъде домакин на Олимпийските игри в Париж, сочи проучване, оповестено от радиостанцията  Europe 1.

Допитването е проведено от социологическата служба CSA по поръчка на Europe 1, телевизионния канал CNews и в. Le Journal du Dimanche. В проучването са  участвали повече от 1000 души на възраст над 18 години.

Проучването показвае, че 52% от французите смятат, че страната не е готова да бъде домакин на предстоящите олимпийски игри. Според 47% от анкетираните Франция е готова за провеждането на игрите.

Отбелязва се, че жените са по-песимистично настроени от мъжете, като 55% от тях са заявили, че страната не е готова за Олимпийските игри. Ако разгледаме възрастта на анкетираните, само хората на възраст 18-24 години и над 65 години в мнозинството си са убедени, че Франция е готова за най-голямото спортно събитие през тази година, посочва Europe 1.

Междувременно органите на реда допускат дори вариант с отмяна на официалната церемония по откриването на Игрите. Главната дирекция за вътрешна сигурност на Франция (контраразузнаване) изрази загриженост за наличие на потенциален риск за терористични атаки.

Според радиорепортажите терористичната заплаха във Франция е „много висока“ на фона на скорошната терористична атака в Crocus City Hall край Москва.Службата за вътрешна сигурност „се опасява от завръщане във Франция на масовия тероризъм, извършван с използване на огнестрелни оръжия или тарани с превозни средства". С службата "иска да изключи, доколкото е възможно, евнетуален терористичен сценарий за атака в дена на церемонията по откриването на игрите, пред камерите и зрители от цял свят“.

„Трябва да преминем към план Б“, казва неназован източник от разузнаването, имайки предвид възможността за отмяна на церемонията. Според него съществуващият му формат, който включва провеждането на речен парад на Сена, „крие твърде много рискове, за да бъде оставен такъв, какъвто е“.

Олимпийските игри в Париж ще се проведат от 26 юли до 11 август. Предвижда се да бъдат използвани до 20 хиляди военнослужещи за охраната им, освен полицията и спецслужбите.

46 държави са готови да предоставят на Франция свои военни и полицейски подкрепления за помощ при охраната на игрите, съобщи вестник Ouest-France в петък. В същото време изданието отбелязва, че страната има максимално ниво на терористична заплаха, а Министерството на вътрешните работи потвърди, че Франция в началото на януари се е обърнала към чуждестранни партньорски държави за подкрепа със специални части с общ брой над 2 хиляди души.

 Преди ден полският министър на отбраната Владислав Косиняк-Камиш обяви, че Варшава ще участва в охранатаа на Олимпиадата в Париж, като изпълнява задачи за „откриване на експлозиви и борба с тероризма“. Полша възнамерява да предостави 40 полицаи и 13 водачи на кучета.​​​​​​​​​​​ ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Германия също обяви участието си в осигуряването на сигурността на Олимпийските игри. Според Ouest-France, освен подкрепления за охрана на обществени места, германската полиция ще охранява и немския културен център в Париж и германския спортен фестивал на столичния стадион "Жан Буен".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ