Нападателят на "Реал" Карим Бензема е новият носител на "Златната топка"

Нападателят на Реал Карим Бензема е новият носител на Златната топка

Нападателят на "Реал" Карим Бензема е новият носител на "Златната топка"

Нападателят на "Реал" (Мадрид) и на френския национален отбор Карим Бензема получи наградата "Златната топка" за сезон 2021/22 в анкетата на списание "Франс Футбол". Бензема, който вкара 44 гола в 46 мача през миналия сезон, получи статуетката от френската легенда Зинедин Зидан на официална церемония, която се проведе в парижкия театър "Льо Шатле", предаде БТА. 

 

Снимка: Getty Images

Бензема е петият французин, който печели това престижно отличие след Раймон Копа, Мишел Платини, Жан-Пиер Папен и Зинедин Зидан. Днес Карим Бензема изпревари Садио Мане (Сенегал и Байерн Мюнхен) и Кевин де Бройне (Белгия и Манчестър Сити), които са в Топ 3 на анкетата. Топ 10 при мъжете допълват Роберт Левандовски (Полша, Байерн Мюнхен и Барселона) на четвърта позиция, Мохамед Салах (Египет и Ливърпул) на пето място, Килиан Мбапе (Франция и Пари Сен Жермен) на шеста позиция, Тибо Куртоа (Белгия и Реал Мадрид) на седмо място, Винисиус Жуниор (Бразилия и Реал Мадрид) на осма позиция, Лука Модрич (Хърватия и Реал Мадрид) на девето място, Ерлинг Холанд (Норвегия, Борусия (Дортмунд) и Манчестър Сити) на десета позиция.

"Да видя този приз пред мен, ме кара да се чувствам наистина много горд. Това беше моята детска мечта и цялата работа, която върших в кариерата си, беше посветена на тази мечта! Никога не съм се предавал! Винаги съм мислил, че всичко е възможно. И дори когато не бях в отбора на Франция, не спирах да работя здраво. Наистина се гордея с пътуването си от първия ден във футбола до днешния момент. Имахме трудни моменти в семейството ми, за да стигна до тук, когато стоя пред вас. Но съм щастлив от работата, която съм свършил и ще продължа да се боря", каза Бензема след като получи наградата си от ръцете на своя френски ментор и предшественик в списъка на лауреатите Зинедин Зидан.  

Един от първите, който поздрави Карим Бензема за "Златната топка", беше президентът на Франция Еманюел Макрон.

Христо Стоичков, който е единственият българин носител на "Златна топка" също го поздрави. "Добре дошъл в клуб "Златна топка", Карим Бензема!", написа Стоичков във Фейсбук.

За най-добър вратар през изминалия сезон беше отличен Тибо Куртоа, съотборник на Бензема в "Реал" (Мадрид).

 

Снимка: Getty Images

Гави от Барселона е номер 1 при младите играчи до 21 години. 

Снимка: Getty Images

Алесия Путеяс от Барселона стана победителка при жените. През изминалия сезон Путеяс вкара 42 гола и подаде за още 22 в женския футбол. Тя се справи в конкуренцията на Бети Мийд (Англия и Арсенал) и Сам Кър (Австралия и Челси).

 

Снимка: Getty Images

Роберт Левандовски спечели наградата за голмайстор на сезона на името на Герд Мюлер. Полският таран, който се премести от Байерн Мюнхен в Барселона, печели приза "Мюлер" за втора поредна година. 

 

Снимка: Getty Images

Садио Мане беше отличен и с наградата "Сократес", която носи името на прославения бразилски футболист от 80-те години. Призът се връчва заради благотворителна дейност. 

 

Снимка: Getty Images

"Манчестър Сити" беше определен за Клуб на годината, изпреварайки "Ливърпул" и "Реал Мадрид". 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ