Олимпийската сензация Камила Валиева е с положителен допинг тест

Олимпийската сензация Камила Валиева е с положителен допинг тест

Олимпийската сензация Камила Валиева е с положителен допинг тест

Рускинята Камила Валиева – 15-годишната олимпийска сензация, която впечатли света с четворен скок във фигурното пързаляне на Пекин 2022, е използвала забранена субстанция в края на миналата година и е дала положителен допинг тест, но е възможно и да продължи участието си в спортния форум. Това стана ясно след проверка на Международната агенция за тестване (ITA).

Става дума за лекарството триметазидин, използвано при ангина и продавано под различни марки. Пробата на спортистката е взета на 25 декември миналата година, по време на руското първенство по фигурно пързаляне в Санкт Петербург. От него Валиева има спечелено злато в женското състезание.

Акредитирана от Световната допингова агенция лаборатория в Стокхолм е обявила, че пробата е дала т.нар. неблагоприятна аналитична находка (AAF) за триметазидин, класифициран като „S4. Хормонални и метаболитни модулатори“ в забранения списък на Световния антидопингов кодекс. Това се е случило на 8 февруари, ден след като Валиева, състезаваща се под флага на Руския олимпийски комитет, направи историческия си четворен скок. Така стана първата жена с такова постижение на Олимпийски игри.

„След това спортистът беше временно отстранен от РУСАДА (Руската антидопингова агенция – б. р.) с незабавен ефект“, пише в съобщението на ITA.

Ще продължи ли участието на Валиева?

Според антидопинговите правила на Международния олимпийски комитет решението на РУСАДА автоматично означава, че Валиева не може да участва в състезания, докато е отстранена, а това включва и зимното издание на Олимпиадата в Пекин. Спортистката е била информирана за решението и го е оспорила пред Дисциплинарната антидопингова комисия на РУСАДА на 9 февруари, в същия ден се е провело и изслушване, след което органът е решил да отмени временното отстраняване, с което и Валиева е възможно да продължи участието.

Международният олимпийски комитет обаче ще обжалва решението незабавно пред Спортния арбитражен съд, преди фигуристката да излезе на леда на 15 февруари, когато е състезанието при жените по фигурно пързаляне.

По силата на Световния антидопингов кодекс Валиева е т.нар. „защитено лице“, тъй като е на възраст под 16, затова и публично споделяне на името ѝ не е задължително. От ITA посочват, че оповестяват името заради повишен обществен интерес и разпространявана неофициална информация в медиите по случая. А в руските медии избухна разгорещен спор кой всъщност е истинският виновник за скандала като директно се поставя и въпроса кой е дал на 15-годишно дете забранено вещество.

За допинг в руския отбор по фигурно пързаляне се заговори по-рано през седмицата, след като церемонията по награждаване на атлетите бе отложена, а Валиева се спрягаше за потенциално нарушение.

В момента руските спортисти на Пекин 2022 се състезават под флаг на Руския олимпийски комитет вместо този на собствената си държава заради разкрита мащабна допинг програма от периода 2011-2015 година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ