Откриха Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг (снимки)

Снимка: Guliver / Getty Images

В Пьонгчанг бяха официално открити 23-те Зимни олимпийски игри. 35 000 зрители наблюдаваха спектакъла на специално изграден стадион за целта. Над 200 държави, сред които и България, можеха да проследят на живо пред телевизионните екрани събитието.

Спектакълът започна с наложилото се обратно броене, в което взеха участие зрителите по трибуните. След това пищна дъга озари небето над олимпийския стадион. Над 2000 хореографи се включиха в церемонията, чиято тема бе Мирът на планетата.

Специалната арена посрещна спортистите от 92 държави. Първи по традиция минаха гърците. Българската делегация излезе под номер 32. Тя включва 21 спортисти в 6 дисциплини. Това е най-сериозното наше присъствие на зимни олимпийски игри след олимпиадата в Солт Лейк сити през 2002 г. Спортистите ни бяха изведени от знаменосеца  Радослав Янков, носителят на световната купа по сноуборд в паралелния гигантски слалом.

Кулминацията на откриването беше запалването на олимпийския огън от фигуристката Ким Юна.

На олимпийските игри в Пьонгчанг ще бъдат раздадени 102 комплекта медали в 15 спортни дисциплини. В състезанията ще вземат участие 2 925 състезатели от 92 държави. За първи път в историята на зимните олимпийски игри ще участват отбори на Малайзия, Сингапур, Еквадор, Еритрея, Косово и Нигерия.

Вижте сега кадри от бляскавата церемония.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ