Президентът на ФИФА се скара на критиците на Катар за лицемерието им

Президентът на ФИФА се скара на критиците на Катар за лицемерието им

Президентът на ФИФА се скара на критиците на Катар за лицемерието им

Президентът на световната футболта централа ФИФА Джани Инфантино изнесе лекция на европейците за критиките към Катар за човешките права и защити решението на страната-домакин в последния момент да забрани бирата на стадионите на Световното първенство, съобщи Асошиейтед прес.  Президентът на ФИФА изнесе едночасова тирада в навечерието на мача на откриването на финалите за Световната купа и след това прекара около 45 минути, отговаряйки на въпроси на медиите относно действията на катарското правителство и широк спектър от други теми.  „Днес се чувствам катарец“, каза Инфантино в събота в началото на първата си пресконференция на Световното първенство. „Днес се чувствам арабин. Днес се чувствам африканец. Днес се чувствам гей. Днес се чувствам инвалид. Днес се чувствам гастарбайтер”, каза Инфантино. По-късно Инфантино отвърна и на репортер, който забеляза, че е оставил жените извън необичайната си декларация. „Чувствам се като жена“, отговори президентът на ФИФА.

Катар е изправен пред множество критики от 2010 г., когато беше избран от ФИФА за домакин на най-големия футболен турнир в света.

Работниците мигранти, които построиха стадионите за Световното първенство в Катар, често работеха дълги часове при тежки условия и бяха подложени на дискриминация, кражби на заплати и други злоупотреби, тъй като техните работодатели избягваха отговорността, твърди базираната в Лондон правозащитна група Equidem в доклад от 75 страници, публикуван този месец. Инфантино защити имиграционната политика на страната и похвали правителството, че привлича мигранти на работа.

„Ние в Европа затваряме границите си и не позволяваме на практика нито един работник от тези страни, който има очевидно много ниски доходи, да работи законно в нашите страни“, каза Инфантино. „Ако Европа наистина се интересува от съдбата на тези хора, тези млади хора, тогава Европа също би могла да направи като Катар“, добави той.

„Но им дайте малко работа. Дайте им малко бъдеще. Дайте им малко надежда. Но това даване на морален урок, едностранчиво, е просто лицемерие“, отсече президентът на ФИФА.

Катар се управлява от наследствен емир, който има абсолютната власт върху всички правителствени решения и следва ултраконсервативна форма на исляма, известна като уахабизъм. През последните години Катар се трансформира след бума на природния газ през 90-те години на миналия век, но се изправи пред натиск отвътре да остане верен на своето ислямско наследство и бедуински корени.

Под строг международен контрол, Катар въведе редица трудови реформи през последните години, които бяха похвалени от Equidem и други правозащитни групи. Но защитниците казват, че злоупотребите са все още широко разпространени и че работниците имат малко възможности за правна защита. Инфантино обаче продължи да защитава катарското правителство за връщане на критиките обратно към Запада.

„Това, което ние, европейците, правим през последните 3000 години, трябва през следващите 3000 години да се извиняваме, преди да започнем да даваме морални уроци на хората“, каза Инфантино на пресконференция пред стотици международни медии.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ