Себастиан Фетел ще сложи край на кариерата си в края на годината

Себастиан Фетел ще сложи край на кариерата си в края на годината

Себастиан Фетел ще сложи край на кариерата си в края на годината

Четирикратният световен шампион във Формула 1 Себастиан Фетел ще прекрати своята кариера в края на 2022 година. Това обяви самият той в профила си в Instagram. 

"Решението да се оттегля бе трудно и ми отне време да го взема. Като баща аз искам да прекарвам малко повече време със семейството си, а в края на година ще реша какво точно ще правя. Днес не казвам сбогом, а по-скоро благодаря. Искам да благодаря на всички и най-вече на феновете, без чиято страст и подкрепа Формула 1 няма да съществува", каза Фетел.

Германецът направи своя дебют във Формула 1 в Гран При на САЩ през 2007 г., когато замести Роберт Кубица в екипа на "БМВ-Заубер". Само три състезания по-късно той премина в състава на "Торо Росо", където замени Скот Спийд, а още преди края на втората си година той стигна до първата си победа в Гран При на Италия през 2008 година, предава БТА. 

Тогава той стана най-младият победител в квалификация и състезание във Формула 1, като рекордът за най-млад победите в състезание бе притежание на германеца до 2016 г., когато бе подобрен от Макс Верстапен. Рекордът за най-млад победител в квалификация все още е притежание на Фетел.

Германецът също така е и най-младият световен шампион в историята на Формула 1 със своята първа титла от 2010 г. 

В своята кариера Фетел има спечелени 53 победи, 57 полпозишъна, 122 подиума, 3076 точки и 38 най-бързи обиколки в 289 старта. Освен за БМВ-Заубер и Торо Росо Фетел се е състезавал още за Ред Бул (2009-2014), Ферари (2015-2020) и Астън Мартин (2021-2022).

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ