Серина Уилямс казва сбогом на тениса

Серина Уилямс казва сбогом на тениса

Серина Уилямс казва сбогом на тениса

Тенис легендата Серина Уилямс обяви оттеглянето си от активна спортна кариера в статия за „Вог“, публикувана във вторник, предаде Си Ен Би Си.

„Никога не съм харесвал думата „пенсиониране“, пише Уилямс. „Може би най-добрата дума, за да опиша това, което правя, е „еволюция“. Тук съм, за да ви кажа, че се развивам далеч от тениса към други неща, които са важни за мен“, пише Уилямс, която навършва 41 години следващия месец.

Тя слага край на кариерата си след 73 сингъл победи, 23 титли в шампионати за двойки и над 94 млн. долара печалба от турнири.

Уилямс е широко призната като един от най-великите спортисти на всички времена. В интервюто си във „Вог“ тя отбеляза, че някои от нейните недоброжелатели обаче акцентират върху това, че тя не е спечелила най-много титли от Големия шлем в историята на женския тенис.

„Има хора, които казват, че не съм „най-великата за всички времена“, защото не надминах рекорда на Маргарет Корт от 24 титли от Големия шлем, който тя постигна преди Отворената ера (Open Era) в тениса, започнала през 1968 г.“, пише Уилямс. „Ще излъжа, ако кажа, че не искам този рекорд на мое име“, добавя тя.

Уилямс обясни, че сложи край на дългогодишната си успешна кариера след  Откритото първенство на САЩ, което ще продължи от края на август до септември. Победа там би я изравнила с рекорда на Корт, тъй като в момента Уилямс има 23 титли от Големия шлем.

„Не знам дали ще съм готова да спечеля в Ню Йорк, но ще опитам“, написа Уилямс за турнира, който се играе в Куинс.

Серина Уилямс е сред най-популярните спортисти в последните години, като тя има сделки за спонсорство с компании като Nike, Audemars Piguet, Away, Beats, Bumble, Gatorade, Gucci, Lincoln, Michelob, Nintendo, Procter&Gamble и Wilson Sporting Goods.

„Никога не съм искал да избирам между тениса и семейството. Не мисля, че е честно“, написа Уилямс. „Ако бях мъж, нямаше да пиша това, защото щях да играя и да печеля, докато жена ми вършеше физическия труд за разширяване на нашето семейство“, добавя тя.

Уилямс се съсредоточи върху семейството си в съобщението за оттеглянето от спорта, като написа, че почти петгодишната й дъщеря иска да бъде по-голяма сестра. Уилямс е омъжена за съоснователя на Reddit Алексис Оханян.

„Трябва да се съсредоточа върху това да бъда майка, моите духовни цели и най-накрая да открия една различна, но просто вълнуваща Серина. Ще се насладя на следващите няколко седмици“, написа Уилямс в публикация в Instagram във вторник.

В професионален план тя се стреми да разшири Serena Ventures, малка инвестиционна фирма от шестима души, която беше един от първите инвеститори в MasterClass. Нейната фирма събра 111 милиона долара външно финансиране тази година.

Уилямс пише, че само 2% от рисковия капитал отива при жените и че „за да променим това, повече хора, които изглеждат като мен, трябва да бъдат в тази позиция, да дават пари на себе си“.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ