Спортни клубове се обявиха срещу поправките в Закона за хазарта

Спортни клубове се обявиха срещу поправките в Закона за хазарта

Спортни клубове се обявиха срещу поправките в Закона за хазарта

Българската спортна федерация по баскетбол, футболните отбори "Лудогорец" и "Миньор Перник" и волейболният клуб "Славия" се обявиха против промените в Закона за хазарта. Причината - заложените промени в закона ще повлияят негативно на редица български клубове, които се спонсорират от букмейкърски компании.

"Ако въпросната разпоредба бъде приета, почти всички игрални зали ще преустановят своята дейност. Вследствие на това спонсорството и рекламата на организаторите на хазартни игри в българските спорни клубове и федерации ще бъде преустановено. Това би се отразило пагубно на тяхната дейност, а стремежът към постигане на високи спорни резултати от страна на голяма част от българските спортистите ще се превърне в илюзорен", се казва в позиция на Ръководството на БФБаскетбол, изпратена до медиите. От Федерацията смятат, че правилният подход в справянето с пристрастяването към хазартни игри е изместването на фокуса върху превантивни разяснителни кампании сред обществото, а не върху налагането на строги рестриктивни мерки от страна на законодателя.

"Кой ще плати за това, че хиляди служители ще загубят работата си, ще натоварят допълнително осигурителната система. Републиканският бюджет ще загуби много данъци и такси, а спортът ще загуби основните си рекламодатели, които доброволно, без никой да ги принуждава, даряват от средствата си за спорта, защото се чувстват морално задължени да го направят. Ако се цели да се излекуват болните от „хазартната болест“ за съжаление това не е лекарството, а страничният ефект от неподходящото лечение ще бъде минаване на този бизнес в сивия сектор. Развитието и бъдещето на волейболния ни клуб зависят от общите усилия и работата на ръководството, треньорите, състезателите, родителите и феновете, но в особено голяма степен зависи от финансирането, което получаваме от държавата, общината и от частни спонсори. Държавното и общинското финансиране не може да покрие в достатъчна степен реалните потребности на клуба и основните спонсори и рекламодатели са организаторите на хазартни игри", на мнение са от Волейболен клуб "Славия". 

От позиция на футболен клуб "Миньор Перник" също става ясно, че измененията в Закона за хазарта биха довели до затварянето на всички игрални зали и съответно до преустановяването на тяхната дейност. "Всеизвестно е, че организаторите на хазартни игри са основни рекламодатели и спонсори на много български спортни клубове, в това число и на вековния "Миньор". Предоставените от страна на хазартните организатори във връзка с рекламните и спонсорски договори средства са задължителен елемент за съществуването на клуба, поддържане на спортната база и за постигане на високи спорни резултати от страна на спортистите ни. Тази редакция на Закона за хазарта ще доведе до спиране на приходите за клуба от един от основните ни източници на средства. Отпадане на този приход поставя под въпрос издръжката на клуба и неговото бъдещо съществуване", се казва в позицията на футболния клуб, от където изразяват надежда, че законопроектът ще бъде преразгледан.

Към недоволните от промените в Закона за хазарта се обявиха и от "Лудогорец". "Убедени сме, че промените в Закона за хазарта ще лишат от перспектива много спортни и футболни клубове в България. Защото приходите от букмейкърските компании са основно перо в бюджета на повечето от тях, които оцеляват благодарение на средствата от ТВ права, УЕФА и подобни спонсори. Освен това измененята в Закона за хазарта ще рефлектират негативно и върху огромен брой фенове в страната, които могат да бъдат лишени от удоволствието да наблюдават любимите си отбори в елитния футбол", се казва в изявлението на "Лудогорец". 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ