Спортният министър освободи "без мотиви" ръководството на тотото

Спортният министър освободи без мотиви ръководството на тотото

Спортният министър освободи "без мотиви" ръководството на тотото

Спортният ни министър Радостин Василев освободи едностранно ръководството на тотото след среща с него днес. Колегите не пожелаха да се разделим по взаимно съгласие, коментира той. "Стана с едностранен акт на министъра. Не съм длъжен да давам мотиви. Законът за публичните предприятия ми дава възможност да прекратявам това мандатно правоотношение предсрочно. Това и правя. Такова е желанието на колегите, не пожелаха да се разделим по взаимно съгласие", призна Василев. 

"Разговаряхме по всички възможни варианти, но заедно стигнахме до извода, че ще се случи едностранно. Аз не съм съд. Доколкото разбрах, декларираха, че няма да обжалват.", посочи той, цитиран от БНР. 

Василев обяви намеренията си да смени ръководството на Българския спортен тотализатор, както и да уволни половината настоящи служители в подопечното му министерство в края на миналата седмица.

"Аз съм принципал на това дружество и смятам, че бих могъл да поддържам по-добра комуникация с ръководство, което съм назначил и не е политизирано. Новият шеф ще бъде обявен допълнително. Ще продължим комуникация с изпълнителния директор, твърде възможно е той да остане в самия тотализатор. Няма скандал тук.", заяви още той днес

"Най-важно е какво очаква ръководството на спортния тотализатор. Аз очаквам печалби, естествено - търговски резултати. Никога не е било обсъждано тотото да не е монополист, слуховете за либерализиране на пазара са лъжа", допълни Василев. По-рано днес ръководството на спортния тотализатор даде пресконференция, на която съобщи, че дружеството е на печалба, нещо повече "БСТ никога досега не е генерирал толкова пари към държавата, както през 2021 година -  общо 84,5 милиона лева или почти цялата издръжка на ММС".

Изпълнителният директор на Българския спортен тотализатор Любомир Петров определи като политическо решение заявката на спортния министър от петък за освобождаването на ръководството на тотализатора и  разкри, че и служебният министър Андрей Кузманов се е опитал да смени ръководството на тотото, но намерението му е било спряно със съдебна жалба. "Миналата година август месец имаше опит от г-н Кузманов, предишния министър, пак да смени борда на директорите. Беше входирана заповед, тя е видима в Търговския регистър, с нови лица, с нов Управителен съвет, без ние да бъдем уведомени и предупредени, аз лично разбрах от Търговския регистър. Съответно ние обжалвахме в съда това решение, съдът спря вписването на новия УС и в момента текат дела", каза днес той. Петров също така отговори утвърдително и на въпрос дали новата власт има намерение отново да либерализира лотариите, които бяха преместени под шапката на тотализатора със специална законодателна промяна. "Имам такава информация, това си е тяхно решение", каза той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ