Три лекарства са засечени в допинг пробата на руската сензация при фигуристките

Три лекарства са засечени в допинг пробата на руската сензация при фигуристките

Три лекарства са засечени в допинг пробата на руската сензация при фигуристките

Руската фигуристка Камила Валиева, чийто положителен допинг тест се превърна в най-шумният скандал на олимпиадата в Пекин, е имала три вещества в пробата си от миналия декември, които може да се използват при сърдечни заболявания. Това става ясно от документ, подаден по време на арбитражното ѝ изслушване в неделя и разгледан от изданието „Ню Йорк Таймс“.

15-годишната спортистка продължи да се състезава за Руския олимпийски комитет след решение на Спортния арбитражен съд и вчера зае първа позиция в кратката програма при жените във фигурното пързаляне, с което убедително се класира за финала на надпреварата.

Във вторник правният екип на Валиева каза, че позитивният ѝ резултат може да се дължи на чаша вода, която съдържала следи от лекарства за сърце на нейния дядо. Тази версия бе потвърдена и от член на изпълнителния борд на Международния олимпийски комитет пред репортери.

Според документите, разгледани от американския вестник, лабораторията в Стокхолм, която е изследвала пробата, е открила доказателства за наличие и на други две субстанции, които може да се използват за сърце, но не са в забранения списък за ползване. Валиева ги е посочила във формуляр за допингов контрол – Хипоксен и Л-карнитин. Откритият забранен препарат, както по-рано бе съобщено, е триметазидин.

Откриването на няколко вещества в пробата на елитен спортист, особено млад като нея, е много необичайно според специалист по темата. „Това е трифект от вещества – две от които са разрешени, а едно не е позволено“, казва Травис Тайгарт, главен изпълнителен директор на Антигопинговата агенция на САЩ. По думите му ползите от такава комбинация „изглежда са насочени към увеличаване на издръжливостта, намаляване на умората и насърчавана на по-голяма ефективност при използване на кислород“.

От документите става ясно още, че дядото на Валиева не е участвал в изслушване пред руски антидопинг служители, но е предоставил видеозапис, в който казва, че е използвал триметазидин периодично, когато изпитвал „пристъпи“ и е показал пакет от лекарството на камерата. В показанията си в руското изслушване майката на Валиева твърди, че дядото на спортистката я придружавал ежедневно в тренировките ѝ, а след това е оставал с нея, докато майката се прибере от работа.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ