УЕФА награди българския лекар, спасил Ериксен на Евро 2020

УЕФА награди българския лекар, спасил Ериксен на Евро 2020

УЕФА награди българския лекар, спасил Ериксен на Евро 2020

На 12 юни за точки в груповата фаза от Европейското първенство по футбол се изправят Дания и Финландия. Резултатът е 0-0 в 42-рата минута, когато датчанинът Кристиан Ериксен внезапно се сгромолясва на стадион „Паркен“ в момент, в който негов съотборник му подава топката.

Лекари хукват към терена, съдията прекъсва мача, по трибуните настава мълчание, а датският отбор прави жива стена около мястото, на което специалисти се опитват да спасят Ериксен от сърдечен арест. По-късно той е изведен и хоспитализиран в болница в Копенхаген, където идва в съзнание.

В първите решаващи за Ериксен минути сред лекарите на стадиона е и д-р Валентин Великов, един от двамата медицински служители на УЕФА на място заедно с Йенс Клайнфелд. Екипът реанимира спортиста чрез сърдечно-белодробна реанимация (CPR) и дефибрилатор.

[[{"fid":"379207","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":5100,"width":7434,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Getty Images

Сега Съюзът на европейските футболни асоциации отличава с президентската си награда за 2021 г. всички доктори, отзовали се в спешния момент. Общо 9 души, включително и д-р Великов, са удостоени с отличието.

„Когато Кристиан Ериксен се срина на терена в Копенхаген, аз, заедно с милиони други футболни фенове, бях дълбоко шокиран и загрижен. За голяма радост и облекчение на всички животът на Кристиан в крайна сметка беше спасен благодарение на забележителния професионализъм на медицинския екип“, заяви Александър Чеферин, президентът на УЕФА.

В свое обръщение Ериксен благодари на медиците. „Свършихте фантастична работа и спасихте живота ми“, каза полузащитникът на „Интер“ Милано и датския национален отбор.

Д-р Великов работи за УЕФА от 2010 г., като към момента изпълнява длъжността на служител по допинг контрола на спортистите. Същевременно е и лекар на „Лудогорец“, бил е също в медицинските екипи на столичния „Левски“, както и на „Динамо“ Загреб и „Омоноя“ Никозия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ