Защо да инвестирате в качествени туристически обувки?

 Защо да инвестирате в качествени туристически обувки?

Защо да инвестирате в качествени туристически обувки?

Пешеходният туризъм е все по-популярен сред мъжете и жените, особено през по-топлите сезони. Причината за това е много проста - сред природата можете с лекота да загърбите ежедневните си проблеми и да намалите нивата на стрес. Също така самото движение при разходката стимулира производството на серотонин. 

Пришките и мазолите по краката след дълъг преход обаче могат да действат демотивиращо и повече да нямате желание за такива походи. За да не се случва това е достатъчно да инвестирате в качествени туристически обувки. Нека ви запознаем и с техните характеристики и защо не е добре да използвате обикновени маратонки в планината.

Какво трябва да притежават туристическите обувки, за да са качествени?

Туристическите обувки носят тежестта на тялото, докато се изкачвате и слизате надолу по пътеки и скали. За да ви предпазват от травми, те трябва да осигуряват стабилност и добра опора, докато в същото време се адаптират по крака ви.  

От ключово значение е обувките ви да се усещат комфортно, да предлагат добра вентилация и не на последно място - да са водоустойчиви. Добрата подметка също е от съществено значение за оптимална сигурност при ходене.

В моделите, които са с изключително високо качество, са използвани специални системи. Обувките La Sportiva притежават технологията Vibram, а тези на Salomon - ContraGrip. Тези системи се грижат за доброто сцепление, както и за удължения живот на подметката.

Ето и част от проблемите, които можете да имате, ако сте с нискокачествени обувки:

  • Прекомерно спарване и изпотяване на краката;
  • Мехури и мазоли;

  • Травми и изкълчвания от недостатъчно добро сцепление;

  • Намокряне на краката при ходене по сняг, роса или в дъждовно време.

Не е лоша идея към обувките да добавите и туристически чорапи. Те обикновено са подсилени в някои зони, осигурявайки повече удобство и защита от мазоли. 

Защото обикновените маратонки не са подходящи за туризъм?

Често срещана грешка е подценяването на терена и обуването на обикновени маратонки. Дори и той да не изглежда дълъг, каменист и труден, не е препоръчително да сте с дънки, дамска чанта и любимите маратонки. Причината е, че природата е непредвидима. Дори и сезонът да е топъл, може да ви се наложи да преминете през заснежена локация. Възможно е и да завали дъжд и пътят да стане кален и хлъзгав. 

Обикновените спортни обувки не са предназначени за планински пътеки и трябва да се използват само на равни и асфалтирани пътища. Те не са стабилни при усукване и не предпазват от навяхвания. Освен това подметката не предлага достатъчно добро сцепление.

Как да изберете качествени туристически обувки?

Първата стъпка е да се съобразите с терена, по който ще минете. Това могат да бъдат асфалтови или черни пътища, горски пътеки, ливади, скали и др. Надморската височина, регионът, сезонът, различните климатични условия и температури също трябва да се предвидят.

Качествените туристически обувки могат да се справят с всички особености, стига да са съобразени с изискванията на дадения терен. Например, ако ще изкачвате заледена планина, не тръгвайте с обувки, които нямат опора в глезена и добър грайфер. Важна е и тяхната материя.

В обувките за преходи обикновено се използват материали като:

  • Естествена кожа;
  • Кожа с мембрана;

  • Текстил.

Тези, които са от кожа, са изключително здрави, водоустойчиви и са предназначени за зимата, но нямат толкова добра вентилация и са по-тежки. Моделите с мембрана, каквато е Gore-tex, също не пропускат вода и влага, независимо от интензивността на движението. 

Текстилните туристически обувки са чудесни за лятото, тъй като са леки и имат добро ниво на вентилация. 

Не забравяйте, че е важно да изберете чифт, отговарящ на размера, който носите. Обувките не трябва да ви бъдат твърде широки или прекалено тесни. Това може да доведе до травми, както на самото ходило, така и в глезените, защото не се осигурява нужната подкрепа на краката. 

Къде да откриете висококачествени обувки за преходи?

В добрите магазини за спортни стоки ще намерите както дамски и мъжки туристически обувки, така и такива за деца. Те са изработени по такъв начин, че да отговарят на различните нужди, вкусове и натоварвания на своите собственици. 

Сред най-добрите марки планински обувки са Salomon и La Sportiva, които произвеждат някои от най-качествените модели. 

В заключение ще добавим, че практикуването на любимата ви активност може да бъде приятно и преди всичко - безопасно. Инвестицията в качествени туристически обувки е правилно решение, тъй като ще получите комфорт, сигурност, добро сцепление, подкрепа, а също и атрактивен дизайн. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ