Равенство по заплати и за жените от националния отбор по футбол на Англия

Равенство по заплати и за жените от националния отбор по футбол на Англия

Равенство по заплати и за жените от националния отбор по футбол на Англия

Футболът неочаквано се оказа сферата, която е на път да постигне една от високите цели на равенството между половете - еднакви възнаграждения за жени, на позиции, идентични с тези на мъжете.

Жените футболистки в националния отбор на Англия ще получават същите заплати като мъжете, обявиха от Английската футболна асоциация. Това ще важи както за фиксираното заплащане, така и за бонусите при добро представяне. Решението влиза в сила от януари, догодина. 

Вчера и Бразилия обяви, че футболистите от мъжките и женските национални отбори на страната ще получават изравнени възнаграждения за повиквателни и по време на лагери. По-рано този ход предприеха още федерациите на Австралия, Нова Зеландия и Норвегия.

Разликата в заплащането на най-успешните национални футболни отбори е голяма, като е обоснована с различната гледаемост и приходи от реклами. Така например последните световни шампиони по футбол при жените – САЩ през 2019 г. получиха за първото място награда от 4 млн. долара, докато техните колеги мъже – отборът на Франция през 2018 г. – заработиха 38 млн. долара. Общият награден фонд пък бе 30 млн. долара за жените, което беше над 2 пъти повече в сравнение с предишното първенство. Мъжете обаче имат общ награден фонд от 400 млн. долара при мъжете. Единият от проблемите е, че приходите на ФИФА не са напълно прозрачни, така че обществеността няма как да знае дали жените  получават същия процент от рекламните приходи като награден фонд, коментира Би Би Си.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ