Светска хроника

Брус Спрингстийн продаде правата за музиката си на Sony

Брус Спрингстийн е продал авторските записи и правата за публикуване на музиката си на Sony за 500 млн. долара, предаде „Би Би Си“.

Сделката прави японската корпорация собственик на 20-те му студийни албума, включително класики като Born To Run и Born In The USA. Музиката на 20-кратния носител на „Грами“ генерира около 15 млн. долара приходи миналата година.

За продажбата става ясно на фона на други скорошни трансфери на права, включително на Боб Дилън и Тина Търнър. Дилън продаде каталога си с над 600 песни през декември миналата година на Universal Music Group. Освен това през септември Warner Music купи световните права върху музиката на Дейвид Боуи.

Подобни сделки дават незабавна финансова сигурност на артистите, докато притежателите на права се надяват да спечелят от изграждането на нови потоци от приходи за музиката чрез лицензиране за филми и телевизия, мърчандайз, кавър версии и такси от изпълнения.

72-годишният Спрингстийн е един от най-успешните рок музиканти на всички времена. Най-големият му хит е Born In The USA от 1985 г., от която са продадени 15 млн. копия в САЩ и 30 млн. в световен мащаб.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ