Полански се готви да се върне в САЩ

Полански се готви да се върне в САЩ

Полански се готви да се върне в САЩ

Известният полски режисьор Роман Полански планира да се върне в САЩ, за да закрие наказателното дело срещу него за изнасилване на 13-годишно момиче, пише The Guardian, позовавайки се на адвоката Харълд Браун.

Браун е поискал от Върховния съд в Лос Анджелис да представи препис от показанията на прокурора, който е участвал в процеса срещу Полански. Браун вярва, че класифицираните доказателства ще подкрепят изявлението на режисьора, че той е приключил делото със споразумение, според което е трябвало да излежи 48 дни в затвора за изнасилване на Саманта Геймър през 1977 г, когато тя е нбила на 13 години. Полански излежава 42 дни в затвора, преди да бъде освободен. По-късно обаче съдията отменя сделката и изисква 50 години затвор за инасилване на малолетното момиче, което е било под въздействието на алкохол и опиати. Но авторът на "Пианото"  бяга от САЩ в Европа и от тогава не се е връщал.

Роман Поланкси е френско-полски филмов режисьор от еврейски произход. Кариерата му започва през 50-те години на миналия като актьор в родината му. През 1961 г. се премества във Франция, а през 1968 г. – в САЩ, където снима първия си хит "Бебето на Розмари", с участието на Миа Фароу. Сред по-известните му творби са и шедьоврите „Китайски квартал“ (1974 г.) и „Пианистът“ (2002 г.)

През декември 2016 г. Върховният съд на Полша отказа да екстрадира режисьора обратно в САЩ. По този повод режисьорът заяви пред частния телевизионен канал TVN24, че е "щастлив този случай да приключи веднъж и завинаги", допълвайки: "Съжалявам само, че трябваше да чакам толкова дълго. Най-накрая ще мога да се чувствам сигурен в собствената си страна. "

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ