Светска хроника

Принц Андрю откупи свободата си

Принц Андрю откупи свободата си

Принц Андрю сключи финансово споразумение с Вирджиния Джуфре, с което официално се слага край на гражданското дело, което тя заведе в САЩ срещу него. Съдия Люис Каплан от Окръжния съд в Ню Йорк подписа съдебните документи във вторник и така прекрати делото за сексуално насилие срещу херцога на Йорк.

Сумата, която той ще плати, не стана известна, но в съдебните документи е записано, че всяка страна „поема своите разноски и такси".

Припомняме, че различни таблоиди писаха, че уреждането на делото ще струва на принца милиони долари и че вероятно ще се наложи той да се раздели със ски хижата си в Швейцария. Финансовото уреждане на казуса няма да бъде с публични средства. В съобщение на Министерството на финансите на Обединеното кралство категорично изключва такава възможност. „Не са използвани публични пари за плащане на такси или такси за сетълмент“, категорични са властите.

Имаше предположения, че кралица Елизабет II ще помогне, използвайки частните си авоари, но Бъкингамският дворец отказа коментар.

Вирджиния Джуфре обяви, че парите, които получи от принц Андрю, ще използва за нейната благотворителна организация за правата на жертвите. От своя страна херцогът на Йорк призна, че Джуфре е „страдала както като установена жертва на злоупотреба, така и в резултат на несправедливи публични атаки". Синът на кралица Елизабет II обеща да „демонстрира съжаление за връзката си" със сексуалния престъпник Джефри Епщайн.

В резултат на претенциите принц Андрю загуби военни титли и кралски патронажи, както и използването на титлата Негово кралско височество.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ