Светска хроника

Принц Андрю върна титлите си на кралица Елизабет II

Принц Андрю върна титлите си на кралица Елизабет II

Военните титли и ангажиментите за кралски патронаж на херцога на Йорк са били върнати на кралица Елизабет II, съобщиха от Бъкингамския дворец. 61-годишният принц Андрю ще спре да използва и званието „Негово кралско височество“, предаде „Би Би Си“.

Това се случва в момент, в който вторият син на британския монарх е изправен пред граждански иск в САЩ по обвинения в сексуално насилие, твърдения, които той отрича.

Източник, близък до херцога, коментира, че той „ще продължи да се защитава“ срещу делото, заведено в Ню Йорк от жена, която твърди че е жертва на насилието – Вирджиния Джуфре.

„Херцогът на Йорк ще продължи да не поема никакви обществени ангажименти“, поясниха от Бъкингам в изявление. Върнатото от Андрю ще бъде разпределено между други членове на кралското семейство. Подобно на принц Хари и Меган Маркъл, принцът запазва титлата „Негово кралско височество“, но няма да я използва в официални изяви.

Херцогът има 22-годишна кариера в Кралския флот и е служил като пилот на хеликоптер във войната за Фолклендските острови. Сред военните звания, които губи, е това на полковник от гренадирската гвардия, един от най-висшите пехотни полкове в британската армия. Военните му титли са над 10.