Амстердам вече не иска да бъде "увеселителен парк"

Амстердам вече не иска да бъде увеселителен парк

Амстердам вече не иска да бъде "увеселителен парк"

Разхождайки се през историческия център на Амстердам през най-лошите пандемични месеци човек все едно се губеше в град-призрак, а учудващото е, че градът дори не е бил затворен. Коронавирусът показа, че холандците не смеят да живеят в центъра на Амстердам. Там повечето къщи са туристически апартаменти, а обичайната тълпа идва от чуждестранните посетители. Сега общината иска пандемията да сложи точка на масовия туризъм и забраната за дейност на Airbnb в три района на центъра е само началото на един амбициозен план за преструктуриране. Целта е по-малко сувенири, по-малко развлечения и по-малко проституция, пише испанското издание El Confidencial

Холандската столица, в която 10% от работните места или около 70 000 души зависят пряко от туристическия сектор, има около 55 000 посетители ежедневно. От средата на март туристическата индустрия отчита загуби до 90%, заетостта на хотелите е спаднала от 81% през март 2019 г. на 41,2% през същия месец на настоящата година. Общината изчислява, че приходите от туристически данък ще се свият с 98 млн. евро тази година заради изчезването на масовия туризъм. Сценарий без посетители е невъзможен за нидерландската столица, така че планът включва съвместно съществуване между туристи и местни жители. Затова е необходимо да се намали първата група и да се пренасели с втората - дебат, който се повтаря и в други европейски туристически центрове като Прага, Венеция и Барселона.

Кметът на Амстердам Фемке Халсема предупреди, че градът ще бъде "изключително предпазлив" с връщането на туризма. Ето защо тя поиска от централното правителство превантивни инструменти, чрез които да се ограничат нощувките в града, като ваканционни наеми, ВВ, хостели и хотели. Общината вече въведе туристическа такса от около 3 евро на човек за нощувка - една от най-високите в Европа, към която трябва да се добавят 7% данък за хотелска стая или 8 евро на човек, който пътува с круиз. Беше въведена забрана и за екскурзоводско обслужване на квартала на Червените фенери. Спряно беше и лицензирането на нови магазини, които продават само "сувенири", семена на лалета, вафли и пакетирано сирене, тъй като игнорират местните жители.

От началото на юли ваканционните наеми, включително през системата Airbnb, са напълно забранени в три района на историческия център на столицата, включително в квартала на Червените фенери. В останалите 96 области квартири могат да се наемат от туристи само за 30 дни в годината и то с предварително разрешение от Общинския съвет, за което трябва да се заплати по 45 евро. Нарушаването на правилата се наказва с глоба от 20 750 евро, тъй като се счита за "незаконен хотел", който наема къщата без официално разрешение.

Плановете на кмета включват "строги и мащабни" планове. Като собственик на недвижими имоти, общинският съвет ще може да решава какъв бизнес да ги наема. Халсема се стреми да промени и законите за намаляване на продажбата на алкохол за 24 часа, което в крайна сметка се превърна в практика в автентичните магазини за алкохол, допълва изданието. 

Жителите на столицата са загрижени за популярността на своя град сред чужденците. За тях ситуацията преди коронавируса е "неустойчива в дългосрочен план", а Амстердам има само две възможности - да се върне в ситуацията, в която центърът на града е основно за туристи, или да се превърне в град, в който местните жители са център, а туристите посещават оживен град, не "увеселителен парк".  

От общината са наясно, че това е драстична мярка, но целта е да се защити икономическо възстановяване на града в случай на втора вълна от коронавирус. През 2019 г. Амстердам е бил посетен от 19 милиона души - цифра, която се очаква да нарасне с 50% до 2030 г. Идеята на кмета на града е туризмът да се ограничи до 12 милиона души годишно през следващите пет години. За целта е нужна частична или пълна забрана за ваканционните наеми, спиране на лицензите за нови хотели или стаи в съществуващи хотели и повишаване на туристическия данък на всеки шест месеца. 

Едно от основните предложения на жителите е редизайнът на квартала на Червените фенери. Кметът Халсема първо предложи строги мерки за насърчаване на по-достойна работна среда на сексуалните работници, която включваше забрана за екскурзоводско обслужване или фотографиране на проститутките, но тя по-късно предложи да се закрие настоящия квартал на Червените фенери и той да бъде преместен от историческия център на града в отделна сграда. Това обаче ще включва закупуване на сгради и контрол на разрешителните за такава работа. Такава алтернатива трябва да бъде за поне сто работни места и да бъде достъпна с градския транспорт. Все още не е ясно какъв вариант ще предприеме кметът, тъй като алтернативите не са много.

Местните жители искат да се въведе в целия град т. нар. Wietpas (канабис проходи), система, насочена към ограничаване на продажбата на наркотици в Холандия и която се стреми да превърне тези помещения в частни клубове с максимум 2000 членове, пребиваващи в страната. Една трета от тези кафенета са в Амстердам, така че тези места представляват важна икономическа дейност. Общините все още поддържат контрол върху политиката на „кафенетата“ и решават относно броя на помещенията на тяхна територия. Подобна идея имаше и през 2012 г., но първото коалиционно правителство на холандския премиер Марк Руте се отказа от нея, особено предвид съпротивата от страна на собствениците на такива помещения. 

Изследване, поръчано от общината и проведено сред 1160 чуждестранни туристи на възраст между 18 и 35 години, показва, че по-младите туристи виждат кафенета, проституция и евтините полети като основна мотивация за посещение в Амстердам. Данните показват, че две трети от тях ще спрат да идват в града толкова често, ако трябва да плащат, за да влязат в квартала на Червените фенери или ако им бъде забранен достъпа до "кафенетата". В допълнение, последните са основната причина за пътуване до Амстердам на 42% от британците. Въпреки че първоначално кметът не възнамерява да забрани на чужденците да влизат в тези места, тя проучва политиките да направи купуването на канабис в Амстердам "по-малко привлекателно".

Общинският съвет е категоричен, че трябва да се ограничат полетите на евтините авиокомпании. Засега предложението на местните жители ще бъде разгледано от Общинския съвет. Ако не бъдат взети конкретни решения, жителите на Амстердам се заричат да организират референдум по темата.

Източник: El Confidencial 

Превод: Нели Тодорова 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ