Ангела Меркел обсъди бъдещето на автомобилостроенето в Германия

Ангела Меркел обсъди бъдещето на автомобилостроенето в Германия

Германската канцлерка Ангела Меркел, партийни лидери, профсъюзни водачи и представители на автомобилната индустрия обсъдиха снощи как да намалят въглеродните емисии и да постигнат по-добри резултати в борбата с климатичните промени, в която германското правителство е подложено на растящ натиск да поеме водеща роля, предаде ДПА.

Срещата нямаше за цел постигане на конкретни резултати. Правителството каза, че тя се свика за "неофициална размяна на идеи" за фундаменталните промени, необходими в автомобилната индустрия, която осигурява работа за 800 000 души в Германия.

Екологични организации и самата автомобилна индустрия искат правителството да определи как ще се развиват транспортните технологии в бъдещето. Асоциацията на производителите на автомобили и най-големият профсъюз И Ге Метал (IG Metal) настояха политиците да ускорят взимането на решения за изграждане на инфраструктура за електромобили и за производство на батерии, предаде БТА.

За да се поддържа просперитетът на Германия и да се изпълняват целите за климата, страната трябва да стане "световен шампион" в сфери като електромобилността, автомобилите с водородно и с алтернативни горива, каза министърът на транспорта Андреас Шойер.

Християндемократическият съюз на канцлерката Меркел не възнамерява да посочи като приоритет производството на електромобили и ще настоява за широк микс от технологии, но наред с това обещава, че цената на транспорта за гражданите няма да се повиши, отбелязва ДПА.

Предвижда се също разширяване на ролята на железопътния транспорт. Представители на ХДС предлагат да се намалят такси и данъци за него. Дори германският авиопревозвач Луфтханза настоява за по-евтин и качествен железопътен транспорт, което според шефа на авиокомпанията Карстен Шпор ще й даде възможност да насочи повече ресурси към международните полети на далечни разстояния, добавя ДПА.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ