Антонио Гутериш обяви COVID-кризата за най-тежката след Втората световна война

Антонио Гутериш обяви COVID-кризата за най-тежката след Втората световна война

Антонио Гутериш обяви COVID-кризата за най-тежката след Втората световна война

Коронавирусът е най-тежката криза след Втората световна война, обяви генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, цитиран от Франс прес.

“Изключителните икономически и политически катаклизми, предизвикани от мерките срещу вируса, представляват реална опасност за относителния мир, на който светът се радва през последните няколко десетилетия. Болестта представлява заплаха за всички по света и има икономическо въздействие, което ще доведе до рецесия, която вероятно няма паралел в близкото минало“, заяви Гутериш.

Изявлението на генералния секретар на ООН идва, след като президентът Доналд Тръмп предупреди американците да се подготвят „за много болезнени“ две седмици на фона на най-смъртоносните 24 часа от кризата в САЩ.

Около половината от населението на планетата е под някаква форма на блокиране, тъй като правителствата се борят да спрат разпространението на заболяването, с което се заразиха вече повече от 840 хиляди души. Известно е, че над 40 000 са починали, половината от тях в Италия и Испания, но броят на смъртните случаи продължава да нараства, като всеки ден се регистрират нови фатални изходи в САЩ.

Във виртуални разговори във вторник финансовите министри и централните банкери от 20-те основни икономики в света обещаха да се справят с тежестта на дълга на страните с ниски доходи и да предоставят помощ на развиващите се пазари. Миналата седмица лидерите на Г-20 заявиха, че страните им ще вложат 5 трилиона долара в световната икономика, за да се избегне евентуална дълбока рецесия.

В Европейския съюз обаче бойните линии са очертани около условията на спасителен план. Най-засегнатите страни от Covid-19 - Италия и Испания, оглавяват група държави, които искат инструмент за споделен дълг - наречен „coronabonds“ (коронаоблигации). Но разговорите за споделен дълг са червена линия за Германия и други северни страни и заплашват да разделят блока, отбелязва „Франс прес“.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ