Арестуваха шефа на Audi

Арестуваха шефа на Audi

Арестуваха шефа на Audi

Главният изпълнителен директор на Audi Руперт Щадлер е арестуван в Германия във връзка с дизелгейт, съобщи в."Зюддойче цайтунг", цитиран от световните агенции.

Шефът на луксозната марка на Volkswagen е бил задържан заради манипулациите с показанията за отделяните газове от дизелови коли на групата, потвърди Volkswagen.

Германската прокуратура заведе дело срещу Щадлер миналата седмица по обвинени в измама и подвеждаща реклама във връзка с манипулираните тестови данни за отделени вредни газове при дизеловите автомобили на луксозното подразделение на Volkswagen.

Близо три години след като от Volkswagen признаха, че са манипулирали данните от тестовете за отделени вредни газове, мюнхенската прокуратура обяви, че сега разследва 20 души и че е претърсила апартамента на Щадлер и на друг член на управителния съвет.

Новината се появи, след като германското издание "Билд ам зонтаг" съобщи, че при близо един милион автомобила Daimler са открити незаконните устройства за манипулиране на данните от тестовете. Това показва как последиците от скандала дизелгейт продължават да преследва автомобилния сектор.

От 30 май председателят на управителния съвет на Audi Щадлер и още един член на управителния съвет са обвиняеми, съобщи мюнхенската прокуратура.

Разследването може да предизвика управленска криза в Audi и в компанията майка Volkswagen, където Щадлер бе повишен през април до ръководител на продажбите на групата.

Мюнхенската прокуратура обясни, че двамата заподозрени са разследвани по подозрение в измами и подвеждаща реклама и за предполагаемата им роля в пласирането на колите с манипулиращи устройства на европейския пазар.

Щадлер е подложен на критики още откакто Audi призна, че е използвал манипулиращия софтуер през ноември 2015 година, два месеца след Volkswagen.

Според прокуратурата Audi е продала най-малко 210 000 дизелови коли с манипулиращия софтуер в САЩ и Европа от 2009 година, отбелязва ДПА.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ