Австрия може да бъде домакин на очакваната среща Путин-Тръмп

Австрия може да бъде домакин на очакваната среща Путин-Тръмп

Австрия може да бъде домакин на очакваната среща Путин-Тръмп

Австрийските власти вече се готвят за насрочената в средата на юли среща на руския президент Владимир Путин с президента на САЩ Доналд Тръмп. Дипломати от двете страни няколко дни са уточнявали подробности във връзка с предстоящата среща на върха, пише руското онлайн издание "Газета", като се позовава на австрийския в. "Кронен цайтунг".

Освен това в Австрия са пристигнали експерти от службите за сигурност на двете велики сили, за да подготвят всички необходими мерки, се казва в материала, цитиран от БТА.

Прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков обаче съобщи междувременно за РИА Новости, че Кремъл още няма готовност да информира за среща между Путин и Тръмп. За нея ще се съобщи официално "според хода на подготовката".

Преди това Песков заяви, че в разговор по телефона Путин и Тръмп са избрали Виена като място за срещата, посочва "Газета".

От 1 юли Австрия поема председателството в ЕС, напомня руското издание, като изтъква, че Австрия си поставя по-специално задачата "да продължи развитието на отношенията между Евросъюза и Русия (. . .) с оглед ключовата роля на Русия за стабилността и сигурността в Европа и света".

Руско-американската среща на върха в Австрия обаче буди опасения и недоверие у някои участници в европейския политически процес, отбелязва "Газета".

Великобритания например е разтревожена от възможността за среща Путин-Тръмп преди лидерския форум на НАТО през юли в Брюксел. Според британски медии преговорите между Путин и Тръмп може да променят отношението на американския лидер към Северноатлантическия съюз, допълва руското издание.

Лондон би предпочел Путин и Тръмп да разговарят на четири очи дори след 13 юли, когато се предвижда президентът на САЩ да посети Великобритания, пише "Таймс". При това положение "пагубното влияние на Путин" може да бъде убито в зародиш, смята британският вестник, цитиран в "Газета".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ