Австрийският парламент може да отнеме имунитета на Себастиан Курц

Австрийският парламент може да отнеме имунитета на Себастиан Курц

Австрийският парламент може да отнеме имунитета на Себастиан Курц

Австрийският парламент ще разгледа през ноември въпроса за отнемане на имунитета на председателя на Австрийската народна партия (АНП), бившия канцлер на страната Себастиан Курц. Това ще бъде направено, за да продължи разследването на антикорупционната прокуратура срещу политика по подозрение за съучастие в подкуп и злоупотреба с доверие, съобщава Австрийската агенция по печата (APA), цитирана от Агенция "Фокус". 

АНП, ръководена от Курц, заяви, че ще подкрепи съответното искане за отнемане на имунитета от техния лидер, защото това ще даде възможност на бившия канцлер на Австрия по време на разследването да опровергае обвиненията срещу него. Самият Курц възнамерява да докаже, че подозренията срещу него са несъстоятелни.

Антикорупционната прокуратура изпрати в четвъртък искане до Националния съвет (долната камара на парламента) на Австрия с цел отмяна на депутатския имунитет от Курц, тъй като след напускането на канцлерския пост той се върна на работа в парламента.

Курц подаде оставка като австрийски канцлер поради продължаващо разследване срещу него по подозрение за съучастие в подкуп и злоупотреба с доверието. Разследването смята, че той е участвал в предполагаемото бюджетно финансиране на предубедени социологически проучвания и информационни материали, изготвени в полза на неговата политическа партия. Курц остана лидер на АНП и пое председателството на нейната фракция в парламента. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ