Балтийските държави обсъждат увеличаване на войските на НАТО

Балтийските държави обсъждат увеличаване на войските на НАТО

Балтийските държави разговарят със съюзниците от НАТО за увеличаване на разположените военни на тяхна територия за възпиране на Русия. Това обяви пред „Ройтерс“ естонският премиер Кая Калас в часовете преди срещата на Съвета Русия-НАТО, която се проведе вчера.

Русия, която е струпала свои военни на границата с Украйна, поиска прекратяване на подобни разгръщания и спиране на разширяването на западния отбранителен алианс.

Естония, Латвия и Литва, някога управлявани от Москва, сега са членове и на НАТО, и на ЕС от 2004 година насам.

„Разбира се, обсъждаме с нашите съюзници да увеличим присъствието им тук, за да действаме като възпиращ фактор“, каза Калас във видео интервю от Талин, без да дава подробности. „Ако погледнете картата, балтийските държави са полуостров на НАТО и затова имаме своите притеснения“, допълни тя.

Дипломат от НАТО, пожелал анонимност, коментира за „Ройтерс“, че въпросът за повече разполагане в балтийските страни може да бъде обсъден от министрите на отбраната от НАТО в насрочена среща в средата на февруари.

Части на НАТО бяха разположени в Литва, Латвия, Естония и Полша, след като Русия анексира Крим от Украйна през 2014 година. Там има малко над 1000 войници. Калас каза, че е възможно засилване на съществуващите отряди.

Според нея Западът може да има конструктивни разговори с Москва, но също така Кремъл трябва да знае, че ако ескалира ситуацията в Украйна, ще има висока цена, която да плати по отношение на икономическите санкции.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ