Банков информатор от Дойче банк получи 200 млн. долара възнаграждение

Банков информатор от Дойче банк получи 200 млн. долара възнаграждение

Банков информатор от Дойче банк получи 200 млн. долара възнаграждение

Информаторът, който извади данни, че няколко банки манипулират лихвения индекс LIBOR, е получил възнаграждение 200 млн. долара, предаде Блумбърг.

Както е известно редица банки бяха глобени за манипулации на междубанковия лихвен индекс LIBOR. През 2012 г. Barclays Banks бе глобена над 400 млн. долара, UBS плати 1,5 млрд. долара обезщетение, а през 2013 г. глобена бе Rabobank s 774 млн. евро, а само глобите, наложени от Европейската комисия бяха за Deutsche Bank –  259 млн. евро, Royal Bank of Scotland – 260 млн. евро, JPMorgan – 80 млн. евро. Общата сума на глобите се оценява на 9 млрд. долара, като само Deutsche Bank плати 2,5 млрд. долара.

В края на тази година индексът LIBOR ще спре да бъде използван, включително и заради скандала по манипулирането му.

Възнаграждението на информатор, за който е известено единствено, че е служител на Deutsch Bank на високо ниво, е било платено от Комисията за търговия на фючърси, независима агенция на американското правителство.  Той е предоставил  ключова информация за скандала, точно в момент, в който разследването по случая е било започнало и е имало нужда от посока, за да бъдат задвижени обвиненията.

Манипулирането на LIBOR бе едно от едно от ключовите разкрития, които станаха в следствие на глобалната финансова криза от 2008 г.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ