Байдън изпреварва Тръмп с 8 пункта сред регистрираните избиратели, сочи анкета

Байдън изпреварва Тръмп с 8 пункта сред регистрираните избиратели, сочи анкета

Кандидатът за президентската номинация на Демократическата партия на САЩ Джо Байдън изпреварва с 8 пункта президента Доналд Тръмп по одобрение сред регистрираните избиратели и има значителна преднина сред гласоподавателите, които не са решили все още окончателно кого да подкрепят на президентските избори през есента. Това сочат резултатите от анкета на Ройтерс/Ипсос, публикувани днес и цитирани от Ройтерс.

Осъщественото в периода 15-21 юли проучване установява, че 47 на сто от регистрираните избиратели заявяват, че на 3 ноември ще гласуват за бившия вицепрезидент Байдън, а 38 процента - за републиканеца Тръмп. Останалите 16 на сто са хора, които не са решили все още за кого да гласуват, хора, които планират да гласуват за трети кандидат или такива, които са казали, че няма да гласуват, информира БТА.

Изследването на Ройтерс/Ипсос е извършено онлайн, на английски език и на територията на САЩ сред 4430 възрастни американци, сред които 3744 регистрирани избиратели, подкрепящи кандидат на една от двете водещи партии и 595 регистрирани, но неподкрепящи кандидат на една от двете водещи партии.

Предизборните щабове на Байдън и Тръмп са се съсредоточили върху привличането на групата избиратели, които не подкрепят нито демократите, нито републиканците. Очаква се тази група да наклони изравнения вот в някоя от двете посоки.

Проучване на Ройтерс/Ипсос през лятото на 2016 г. констатира, че подкрепата в групата на хората, които не са привърженици на кандидат на голяма партия, е разделена поравно между Тръмп и тогавашния кандидат на демократите Хилари Клинтън. В деня на изборите Тръмп спечели мнозинството от гласовете на тези, които са решили кого да подкрепят едва през последната седмица преди вота.

Тази година анкетата сочи, че 61 на сто от нерешилите или регистрираните за трета партия казват, че биха подкрепили Байдън, ако трябва да избират, докато 39 процента биха предпочели Тръмп. В същата група 70 процента казват, че не одобряват представянето на Тръмп като президент и също такъв дял са на мнение, че страната върви в погрешна посока. А 62 процента казват, че икономиката на САЩ върви в погрешна посока. Осем от десет души от тази група изразяват лични опасения от коронавирусната пандемия.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ