Белият дом обсъжда софтуерната сигурност с Amazon, Apple, Meta и Microsoft

Белият дом обсъжда софтуерната сигурност с Amazon, Apple, Meta и Microsoft

Представители на Белия дом ще се срещнат с шефове от няколко технологични фирми, за да обсъдят софтуерната сигурност след няколкото големи кибератаки, на които станаха жертва САЩ през изминалата година. Сред поканените фирми са Amazon, Apple, Google, IBM, Meta и Microsoft.

През декември съветникът по национална сигурност на Белия дом, Джейк Съливан, изпрати писмо до главните изпълнителни директор на технологичните компании след откриването на уязвимост в сигурността в софтуер с отворен код, наречен Log4j, който организациите по света използват за регистриране на данни в своите приложения, пише „Ройтерс“.

В писмото Съливан отбеляза, че такъв софтуер с отворен код се използва широко и се поддържа от доброволни, като е „ключов проблем за националната сигурност“.

На срещата днес ще се обсъдят опасенията относно сигурността на софтуера с отворен код и как той може да бъде подобрен.

На място ще има и представители на правителствени агенции, включително Министерството по вътрешната сигурност, Министерството на отбраната и Министерството на търговията.

Киберсигурността е основен приоритет за администрацията на Джо Байдън след няколко големи кибератаки от миналата година, които разкриха на хакери хиляди записи, съхранявани от компании и правителствени агенции.

При една от атаките, за която САЩ заявиха, че вероятно е организирана от Русия, бе направен пробив в софтуера на SolarWinds, който даде на хакерите достъп до хиляди компании и правителствени служби, използващи продуктите на компанията. Така те се сдобиха с достъп до имейли на министерства, включително на финансите, правосъдието и на търговията.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ