Безработицата в САЩ не е изглеждала толкова зле от 80 години

Безработицата в САЩ не е изглеждала толкова зле от 80 години

Безработицата в САЩ не е изглеждала толкова зле от 80 години

Безработицата в Съединените американски щати не е изглеждала толкова зле от 30-те години на 20 век, когато е достигала рекордните стойности от 25%, съобщи CNN Business.

От средата на март американците са подадали над 30 милиона иска за обезщетения за безработица, което предизвика икономическа криза в страната.

Изправени пред фалит, предприятията са принудени да уволняват или да пускат служителите си в неплатен отпуск. Икономисти и инвеститори пък се надпреварват да определят обхвата на проблема. Очаква се безработицата в САЩ да остане висока за известно време по време на икономическото възстановяване.

"Качихме се към кризата с асансьор (бъзро), сега слизаме надолу с ескалатор (бавно)", каза Торстен Слок, главен икономист в Deutsche Bank Securities.

Слок смята, че безработицата ще достигне пиковите си стойности през април. Икономистите, анкетирани от Рефинитив, очакват нивото на безработица да достигне 16,1% за изминалия месец, което ще бъде най-високото ѝ ниво от 1939 г.

В момента предположението е, че голяма част от безработните американци ще могат да се върнат на работа не след дълго.

"Служителите, които се оказват във временно уволнение, вместо да загубят трайно работата си, имат голям шанс те да се върнат към работата, след като бъдат премахнати ограничителните мерки", каза Андрю Хънтър, старши американски икономист от "Capital Economics".

Компанията прогнозира, че дори ако нивото на безработицата нарасне до 20% през април, до края на годината тя ще е под 10%.

"Процентът на безработица от 10% все още е изключително висок", отбеляза Слок. Нивото на безработица през февруари беше 3,5%, преди да скочи до 4,4% през март. Това ниво на безработица неизбежно ще тежи върху потребителските разходи, които представляват приблизително 70% от икономическата продукция на страната, каза Слок. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ