Бил Гейтс: Пандемията от COVID-19 е като световна война, но този път всички сме обединени срещу един враг

Бил Гейтс: Пандемията от COVID-19 е като световна война, но този път всички сме обединени срещу един враг

Бил Гейтс: Пандемията от COVID-19 е като световна война, но този път всички сме обединени срещу един враг

Настоящата пандемия е като световна война, само че този път цялото човечество е обединено в борбата срещу вируса. Това заяви основателят на Microsoft Бил Гейтс в интервю за британския вестник "Таймс", цитирано от сайта livemint.com

„Пандемията от COVID-19 обединява човечеството срещу вируса. Щетите за здравето, богатството и благополучието са огромни. Това е като световна война с изключението, че този път всички сме на една и съща страна“, коментира Гейтс.

„Със съпругата ми Мелида израснахме с уроци, че Втората световна война е била ключов момент за поколението на нашите родители. По подобен начин, пандемията от COVID-19 ще дефинира тази епоха. Никой, който преживее тази пандемия, няма да я забрави“, казва още основателят на Microsoft, като добавя, че последствията от затварянето на икономиката са най-тежки за малцинствата и за работниците с ниски доходи.

В момента в световен мащаб се разработват 70 ваксини срещу COVID-19, като 4-5 от тях водят в надпреварата. Според учените обаче разработката и разпространението на успешна ваксина може да отнеме между 12 и 18 месеца.

 „Често ме питат кога ще започне широкомащабна ваксинация. В тези случаи аз повтарям думите на водещите американски здравни експерти, които казват, че това вероятно ще отнеме 18 месеца, макар че има възможност да се случи както след 9 месеца, така и след 2 години. От ключово значение е продължителността на третата фаза на изпитания, по време на която се определя безопасността и ефикасността на ваксината“, добавя той.

Миналата седмица Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс се ангажира да дари 150 млн. долара за борбата с коронавируса, като по този начин общата сума, обещана от фондацията, стана 250 млн. долара.

Гейтс заяви още, че една от целите на фондацията е да помогне за увеличение на тестовете в развиващите се страни като Индия и Нигерия, където в момента има сравнително малък брой потвърдени случаи на COVID-19. По неговите думи увеличението на тестовете ще помогне на тези страни да оценят по-добре ситуацията, в която се намират.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ