Бившият личен адвокат на Тръмп заяви, че му е било наредено да извърши престъпление

Бившият личен адвокат на Тръмп заяви, че му е било наредено да извърши престъпление

Бившият личен адвокат на Тръмп заяви, че му е било наредено да извърши престъпление

Бившият личен адвокат на президента на САЩ Доналд Тръмп - Майкъл Коен се призна за виновен за данъчна измама, нарушаване на правилата за финансиране на кампаниите и банкова измама пред федерален съд в Ню Йорк, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Коен се яви в съда, след като договори споразумение с прокуратурата. Гласът на 51-годишният адвокат се пречупи, докато той отговаряше на въпросите на съдията, отбелязва Ройтерс.

Коен се призна за виновен по общо осем обвинения: пет - в данъчна измама, едно - в неверни изявления пред финансова институция, едно - за умишлена незаконна корпоративна вноска към предизборна кампания и едно - в прекомерно предизборно дарение.

На практика Коен се признава за виновен в нарушаване на правилата за финансиране на предизборната кампания на Тръмп с цел да повлияе резултатите от изборите през ноември 2016 година. Нарушението се изразява в нецелево използване на средства, отпуснати за предизборната кампания, посочва ТАСС. Част от тези средства е била използвана, за да се купи мълчанието на бившата порноактриса Сторми Даниълс и бившия модел на "Плейбой" Карън Макдугъл, които твърдят, че са имали интимна връзка с Тръмп.

Коен не посочи името на Тръмп в съда, нo адвокатът му Лани Дейвис заяви, че той е имал предвид президента. 

"Днес той (Коен) се изправи и свидетелства под клетва, че Доналд Тръмп му е наредил да извърши престъпление като направи плащания за две жени с основната цел да повлияе изборите", каза Дейвис. 

"Ако тези плащания са престъпление за Майкъл Коен, тогава защо да не бъдат за Доналд Тръмп", отбеляза адвокатът. 

Двете плащания е трябвало да осигурят мълчанието на две жени, твърдящи, че са имали връзки с Тръмп, и са били направени преди президентските избори през 2016 година. Едното е било на стойност 130 000 долара за порноактрисата Сторми Даниълс. А другото, за 150 000 долара, се свързва с бившия модел на "Плейбой" Карън Макдугъл. 

Тръмп отрича тези афери. Според адвоката му Рудолф Джулиани плащанията са били направени, за да се спести неудобството за президента и семейството му и не са свързани с кампанията. 

По данни на АП Коен е сключил споразумение с прокуратурата, признавайки се за виновен в замяна на смекчаване на наказанието. Сделката предвижда също той да не обжалва евентуална присъда лишаване от свобода от 46 до 63 месеца. 

Съдът постанови гаранция от 500 000 долара за освобождаването на Коен, докато бъде произнесена присъдата му на 12 декември.

Федералната прокуратура на Ню Йорк започна да разследва адвоката, след препращане на делото от специалният прокурор Робърт Мълър, който разследва евентуална намеса на Русия в президентските избори през 2016 г. и възможно съглашателство между Москва и кампанията на президента Доналд Тръмп.

В първото дело, произтичащо от това разследванет, бившия ръководител на предизборната кампания на Доналд Тръмп Пол Манафорт бе признат за виновен по осем от 18-те обвинения в делото за банкова и данъчна измама. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19