Бизнес активността в Еврозоната се задържа на декемврийското си равнище

Бизнес активността в Еврозоната се задържа на декемврийското си равнище

Бизнес активността в Еврозоната се задържа на декемврийското си равнище

Стагнация на растежа на частния сектор в Еврозоната е отчетена през януари, според първа оценка на индекса PMI на компанията за финансова информация IHS Markit, цитирана от Франс прес.

Месечният индекс на мениджърите по доставките PMI е останал без промяна на равнище 50,9 спрямо декември, се казва в съобщение.

"Преминаването към новата година не е било синоним на подем на растежа в Еврозоната, той като засилването на бизнес активността е запазило слабия си темп от декември", коментира Андрю Харкър, асоцииран директор в Markit.

По думите му зад тази стагнация на темпа на растеж се крият други, по-положителни тенденции. Всъщност, разрастването на сектора на услугите е продължило, а най-тежкият период от кризата в заводското производство изглежда е отминала, като през януари секторът се ориентира към стабилизация.

Освен това според Андрю Харкър в национален план растежът е продължил във Франция и Германия, а в Еврозоната като цяло доверието на предприятията се е засилило и е достигнало 16-месечен максимум, предава БТА.

"Извън френско-германското ядро обаче се забелязват признаци на слабост: обемът на новите бизнес операции е останал непроменен през януари в останалата част от зоната, а растежът на активността се е забавил, отчитайки темп, близък до стагнацията", изтъква експертът.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ