Близо 100 са жертвите на мусоните в Индия и Непал

Близо 100 са жертвите на мусоните в Индия и Непал

Свлачища и наводнения след няколко поредни дни на мусонни дъждове причиниха смъртта на най-малко 94 души в Непал и Индия, съобщи Франс прес.

В Индия 47 души загинаха при пропадане на два автобуса в пропаст. Автобусите спрели за почивка късно в събота вечерта в Химачал Прадеш, планински щат в северната част, когато тонове камъни и кал ги залели и ги повлекли в пропастта.  

Близо 24 часа след трагедията войници и спасите продължаваха да намират тела на жертви и да търсят оцелели в трудно достъпния район.

Няколко жилища и приюти също бяха отнесени от свлачища.

Проливни мусонни дъждове, най-тежките от началото на дъждовния сезон през април, се изливат през последните седмици над тази част на Хималаите и в цяла Индия. Пороите, наводненията и свлачищата убиха стотици хора.

В Непал 49 души загинаха, 17 са в неизвестност. Спасителната операция се бави заради високото ниво на водите. Според  Червения кръст загиналите са 53, а няколко десетки са изчезналите.  Така броят на жертвите на мусоните този сезон надхвърли 100 души.

В националния парк Читван в Непал, много популярен сред туристите, гостите на хотелите бяха евакуирани на високите етажи заради наводненията. Група закъсали туристи били евакуирани на гърба на слон до един от пътищата към Катманду.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ