Борисов покани папата у нас (снимки и видео)

Борисов покани папата у нас (снимки и видео)

Борисов покани папата у нас (снимки и видео)

Премиерът Бойко Борисов покани главата на Римокатолическата църква – Негово Светейшество папа Франциск да посети страната ни до края на тази година. Борисов отправи поканата по време на аудиенцията си днес при папа Франциск във Ватикана. 

Поканата е отправена сериозно и писмено и шансовете за такава визита са доста големи, коментираха дипломати.

Папата и неговият секретар обещаха да мислят за посещение през следващата година, потвърди и премиерът Бойко Борисов след срещата."Взе листче от едно чекмедже, написа си и си го остави в джоба - това, което ще даде на неговите хора да подготвят за посещението", поясни той.

След като вчера на 24 май - празника на славянската писменост българският и македонският премиер за първи път заедно се поклониха на гроба на Свети Кирил Философ и в базиликата „Санта Мария Маджоре“, където през 867 г. папа Адриан II посреща Светите братя и благославя делото им, славянската азбука и славянските книги, днес Бойко Борисов бе приет на аудиенция при папа Франциск.

Премиерът предаде на папата и три уникални подаръка - уникално копие на Лондонското четвероевангелие на Иван Александър, картина на Св. Иван Рилски от художника Павел Матев и 33 казанлъшки рози. Розите ще бъдат посадени до Витошката морена, подарена от Соломон Паси, в градините на Ватикана.

Делегатите ни бяха посрещнати с военни почести от Швейцарската гвардия на Ватикана пред Апостолическия дворец от префекта на папския дом Георг Генсвайн, както се вижда от видеото, публикувано във Facebook профила на Борисов.

Това е втората аудиенция на българския премиер при папата след 2015 г. Днес двамата са разговаряли половин час, като Борисов е изказал благодарности, че католическата църква е благословила българската азбука. Премиерът е отправил нова покана към папа Франциск да посети България.

В отговор на даровете, които папата получи от българския премиер, той подари плакет с маслиново клонче, с пожелание да служи на мира и да събира хората.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ