Британският Върховен съд отказа да се произнесе по закона за абортите в Северна Ирландия

Британският Върховен съд отказа да се произнесе по закона  за абортите в Северна Ирландия

Британският Върховен съд отказа да се произнесе по закона за абортите в Северна Ирландия

Върховният съд на Великобритания - най-висшата съдебна инстанция в Обединеното кралство, отказа да се произнесе по законосъобразността на почти пълната забрана на абортите в Северна Ирландия, като се мотивира с процедурни основания, съобщи Франс прес.

Комисията за правата на човека в Северна Ирландия беше сезирала съда с искане да се произнесе дали забраната в случай на изнасилване, кръвосмешение или сериозни увреждания на плода е съвместима с Европейската конвенция за правата на човека, но мнозинството от върховните съдии са преценили, че комисията няма право да сезира съда, предаде БТА.

Четирима от седемте висши магистрати, разгледали казуса, са на мнение, че ако това е било от компетенцията на комисията, са щели да се произнесат, че северноирландското законодателство е "несъвместимо" с Европейската конвенция за правата на човека при изнасилване, кръвосмешение и смъртоносни увреждания на плода, но не и при тежки увреждания, предаде Ройтерс.

Други четирима върховни съдии обаче са постановили, че комисията няма право да сезира съда с цел либерализиране на закона.

Законодателното събрание на Северна Ирландия, което има право да прави законови промени, през февруари 2016 г. гласува срещу либерализирането на закона за абортите.

Решението на Върховния съд беше чакано с нетърпение две седмици след референдума в съседната Република Ирландия, където 66,4% от участвалите в гласуването се обявиха за либерализиране на закона за прекъсване на бременността.

След обявяването на резултатите от ирландското допитване на 25 май британската министър-председателката Тереза Мей е поставена под натиск от депутати и от опозицията, и от управляващите партии да инициира промени в закона. Мей обаче заяви, че въпросът е от юрисдикцията на северноирландските власти.

В Северна Ирландия е в сила един от най-репресивните закони за абортите в цяла Европа. Прекъсването на бременността е незаконно, освен ако не застрашава живота на майката - за разлика от останалите части на Обединеното кралство, където това е разрешено от 1967 г.

В Северна Ирландия нарушителките може да получат доживотен затвор по силата на закон от 1861 г.

Британският министър за Северна Ирландия каза, че би се радвала законът да бъде променен, но жителите на британската провинция трябва да се произнесат по въпроса.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ