Чешкото правителство подкрепи законопроект за еднополовите бракове

Чешкото правителство подкрепи законопроект за еднополовите бракове

Чешкото правителство подкрепи законопроект за еднополовите бракове

Чешкото правителство подкрепи законопроект, разрешаващ сключването на еднополови бракове, предаде Ройтерс.

Ако предложението бъде прокарано в парламента, Чехия може да се превърне в първата страна от бившия комунистически блок, узаконила брака между лица от един и същи пол.

Новият законопроект е съставен от група от 46 депутати, които застават зад позицията, че хомосексуалните двойки заслужават да получат възможността да встъпват в брачен съюз.

Същевременно с това, други 37 депутати представиха ответен проектозакон, който призовава дефиницията за брака като съюз между мъж и жена да бъде записана в конституцията.

За да бъде приет, законопроектът за еднополовите бракове трябва да бъде одобрен с обикновено мнозинство в 200-местния чешки парламент, докато за промяна в конституцията ще се нужни 120 гласа.

За разлика от съседните Полша и Словакия, Чехия е една от най-светските държави в Европа и религиозните групи в страната имат относително слабо влияние, подчертават от Ройтерс.

Прочуване на общественото мнение в Чехия от месец май показва, че 50% от анкетираните подкрепят узаконяването на еднополовите бракове, докато 74% одобряват правото на еднополовите двойки да сключват граждански съюзи, което беше прието през 2006 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ