Четири страни затвориха всички училища и детски градини заради COVID-19

Четири страни затвориха всички училища и детски градини заради COVID-19

Четири страни затвориха всички училища и детски градини заради COVID-19

Четири европейски страни обявиха рестриктивни мерки за децата и учениците с цел предпазването на населението от масово разпространение на коронавируса.

Първата европейска държава, която затегна мерките срещу разпространението на COVID-19 след Италия, беше Дания. Там учебният процес за гимназистите ще продължи дистанционно - с помощта на електронна връзка между ученици и учители. До сряда ще бъдат изяснени въпросите, свързани с децата от градините, началните училища и прогимназиите, както и как ще бъде уреден отпускът на родителите, какви са възможностите за дистанционна работа и за осигуряване на грижа за децата в случаите, когато никой от родителите не може да работи от вкъщи. Правителството апелира родителите да не оставят децата си на грижата на възрастните членове на семейството, тъй като те са най-застрашени от коронавируса.

Датският пример бе последван от двата най-големи града в Норвегия. Столицата Осло и Берген решиха да затворят всички училища и детски градини в опит да спрат разпространението на коронавируса, като рестрикцията влиза в сила от понеделник, 16 март.

Ирландия също реши да затвори всички училища, университети и детски заведения от 13 до 29 март. При възможност учебните занятия ще се провеждат онлайн или дистанционно.

„Въвеждат се ограничения за всички масови събирания на открито и на закрито до не повече от 100 души, а тези на открито - до 5000“, обяви днес ирландският премиер Лео Варадкар. Той препоръча всички работещи и служители при възможност да работят от вкъщи.

С цел ограничаване разпространяването на заразата, Австрия затваря от понеделник училищата за деца над 14 години. Началните училища и детските градини ще разпуснат децата от сряда. Извънредната ваканция ще бъде слята с Великденската и ще продължи до 12 април. 

В България засега грипната ваканция беше удължена до неделя, но само в някои области на страната. Това важи за София-град и в областите - Ловеч, Русе, Стара Загора и Ямбол. Учебните занятия за учениците в тези населени места ще бъдат възобновени на 16 март, понеделник. Със заповед на министъра на здравеопазването до 15 март в областите Плевен и Габрово няма учебни занятия и извънкласни занимания в училища, детски градини, университети и в други обучителни организации.

По решение на кметовете на общини за същия период няма да учат в: област Пловдив, в Бургас /1 община/, Монтана /1 община/, Пазарджик /1 община/, Силистра /5 общини/, Сливен /2 общини/, Софийска област /4 общини/, Шумен /3 общини/. Училищата от областите Враца и Перник ще бъдат отворени от вторник, 17 март. Тогава ще бъдат на училище и учениците от три общини от област Варна, които по решение на кметовете, няма да учат. Остава ограничението на пътуванията и организирането на масови събития с участието на ученици и преподаватели. Детските градини засега остават отворени, като персоналът ще следи изкъсо за проява на грипоподобни симптоми при децата. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ